Ridvan Trepca från Växjö drabbades 2018 av cancer. I april skulle han göra sin sista operation. Nu ställs den in. Foto: Peter Magnusson SVT

Cancerdrabbade Ridvan skulle opereras i april – tvingas vänta till hösten

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har gjort att ett stort antal planerade operationer ställs in på landets sjukhus. Ridvan Trepca från Växjö skulle snart få lämna en tuff cancerbehandling bakom sig – men nu skjuts hans operation på framtiden.

42-åriga Ridvan Trepcas sista operation var planerad till april. Då skulle läkarna ta bort hans stomi och återställa tarmarna. Efter en 17 månaders kamp mot cancern, med fem operationer och 12 cellgiftsbehandlingar, såg han ett slut på den tuffa perioden.

Operationen framflyttad

Men plötsligt slog coronaviruset till mot Sverige och sjukvården. 

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Jag förstod direkt att den sista operationen inte skulle bli av, säger Ridvan Trepca. 

Ridvans situation är inte längre akut – och i samråd med sin läkare kom de fram till att skjuta fram operationen till hösten.

Och Ridvan är inte ensam. Sedan mitten på februari har antal planerade operationer i Sverige minskat med 63 procent, och bara förra veckan utfördes 5 000 färre planerade operationer än normalt enligt svenskt perioperativt register, SPOR.

Under en period på 15 månader genomgick Ridvan Trepca fem operationer och 12 cellgiftsbehandlingar. Tillslut så visade röntgenbilderna att tumören var borta. Foto: Privat

”Självklart att ställa upp”

Trots att det var jobbigt så var beslutet självklart för Ridvan. 

– Den hjälpen jag har fått av svensk sjukvård kommer jag aldrig kunna ge tillbaka. Det är självklart att jag ställer upp med att inte belasta vården just nu, säger han. 

I videoklippet berättar Ridvan om sin kamp mot cancern och vilka konsekvenser den inställda operationen får för hans liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet