Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carola Lind i Nybro fick ECT-behandlingar 2017 och hon upplever att hon fortfarande lider av minnesproblem efter dem. Foto: Clary Kroon/SVT

Carola fick minnesproblem efter ECT-behandlingen

Uppdaterad
Publicerad

Carola Lind i Nybro har minnesproblem och problemen uppstod efter att hon fått ECT-behandlingar. Under 2017 fick hon nio ECT-behandlingar, men hon skulle ha fått tolv.

– Jag fick så mycket minnesstörningar så de avbröt behandlingen efter nio, berättar hon.

Carola minns inte så mycket av behandlingsperioden, utan har fått pussla ihop sin historia genom vänner och familj, och genom att läsa sin journal.

I klippet berättar Carola om minnen som har försvunnit.

Behandlingen kan ge biverkningar 

ECT-behandling skickar svaga pulser av elektrisk ström till hjärnan. Biverkningar på behandlingen är huvudvärk, illamående och minnesstörningar, som ofta är övergående. Men det finns rapporter om minnesstörningar som finns kvar en längre tid.

– Jag har fortfarande problem med närminnet och måste skriva upp allt. Jag blir lätt trött och har särskilt svårt att hålla många bollar i luften samtidigt, säger Carola Lind.

Är du säker på att det beror på ECT-behandlingen? 

– Jag har haft problem med mitt måendet hela mitt liv, men jag har aldrig någonsin haft de här problemen tidigare. Utan det här har kommit efter ECT. För mig är det väldigt tydligt hur det var före och efter.

Svårt att veta vad det beror på

Alexander Kronsell jobbar som överläkare på specialistpsykiatrin i Växjö, men håller också på att doktorera om ECT och depression på Karolinska institutet.

– Det som gör det svårt att undersöka är att depression i sig, särskilt upprepade depressionsperioder, också har en påverkan på minnet. Därför är det svårt att säga vad som är behandlingen och vad som är sjukdomen. Jag tycker absolut att man ska ta de här patienterna på allvar som upplever de här biverkningarna och jag tycker att det är viktigt att man studerar det här vidare, säger han.

”Blev inte trodd av psykiatrin”

Carola Linds historia är komplicerad och hon menar att hon aldrig borde fått ECT. 2017 fick hon enorm smärta i axlarna, så ont att hon inte ville leva längre med den intensiva smärtan. Smärtan tolkades som utbrändhet och depression, men visade sig senare bero på diskbråck.  

– Jag trodde själv aldrig att det berodde på utbrändhet utan jag visste att det gjorde ont, men jag blev inte trodd av psykiatrin. De sa att det berodde på utbrändhet och depression på grund av att jag har lidit av ångest tidigare i livet. Jag kände att de placerade mig i ett fack. 

Efter ECT-behandlingarna anmälde Carola händelsen till IVO, inspektionen för vård och omsorg, för att få upprättelse. IVO ansåg dock inte att vården gjort något fel. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ECT-BEHANDLING

Mer i ämnet