Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Cementa på Öland hotas av nedläggning

Publicerad

Cementa i Degerhamn på södra Öland överväger att avveckla cementproduktionen. I så fall kommer enbart ett fåtal av de i dag 75 anställda att bli kvar.

I ett pressmeddelande skriver Cementa att de inlett en process för en eventuell avveckling av klinker- och cementproduktionen vid fabriken i Degerhamn. Anledningen är de ökade kraven inom klimat och miljö där cementtillverkningen måste koncentreras till mer effektiva fabriker.

– Fabriken i Degerhamn är jättebra, men den är gammal och lite mindre. Ska vi klara att möta kraven behöver vi göra större investeringar och i en fabrik med mindre produktionskapacitet så blir det svårt att försvara de investeringarna, då vill vi koncentrera produktionen till större fabriker, säger Magnus Ohlsson vd på Cementa.

Men vad menar ni med att ni överväger avveckling, är det bestämt eller inte?

–  Vi har ju lagt fram det här förslaget från ledningen och kommit fram till det här övervägandet. Men vi vill inte gå beslutsprocessen i förväg. Vi har inte fattat några beslut men vi har informerat styrelsen och de fackliga om att vi överväger det här, sen ska vi inleda MBL-förhandlingar och driva processen framåt, säger Magnus Ohlsson vd på Cementa.

Magnus Ohlsson, vd Cementa.

Fåtal tjänster kvar

I Degerhamn produceras tio procent av Cementas årsproduktion av cement. Vid en avveckling skulle den volymen överföras till fabriken i Slite på Gotland och i Brevik i Norge. Att flytta tillverkningen till dessa fabriker som redan är miljöanpassade, skulle innebära minskade koldioxidutsläpp med 260 000 ton per år.

I pressmeddelandet står det också att Cementa avser att ha kvar depån med lagersilo och hamnverksamhet för att fortsätta leverera anläggningscement från Degerhamn. Något som innebär att enbart ett fåtal tjänster av de totalt 75 anställda blir kvar.

– Jag vill inte spekulera i var det kan landa, men vi kommer göra det bästa för våra medarbetare och MBL-processen får komma fram till vad vi kan göra och vilka alternativ som finns, säger Magnus Ohlsson.

”Tung dag”

Klinker- och cementproduktionen föreslås upphöra under 2019. Nu inleds MBL-förhandlingar och först när de är avslutade kommer ett beslut om en eventuell avveckling att kunna fattas.

– Det här är en jättetung dag i Cementa, jag har avslutat informationsmötet och det är oerhört tungt. Men vi ska hjälpa våra medarbetare att komma vidare, säger Magnus Ohlsson vd på Cementa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mörbylånga

Mer i ämnet