Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Johansson, ordförande i Centerpartiet i Tingsryds kommun.

Centern släpper fram minoritetsstyre i Tingsryd

Uppdaterad
Publicerad

Efter den politiska turbulensen i Tingsryds lokalpolitik väljer nu Centerpartiet att släppa fram det nya minoritetsstyret med S, V och KD. I gengälld stärker de sin egen position som oppositionsparti.

Centerpartiet har kommit överens om ett avtal gällande valteknisk samverkan tillsammans med Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. I praktiken innebär det att minoritetsstyret nu kan kliva fram och styra kommunen.

– Vi måste upprätthålla stabiliteten i kommunens kärnverksamheter och ha förtroendevalda som kan blicka framåt, säger Anna Johansson (C) oppositionsråd.

Plötslig skilsmässa

Det har gungat i lokalpolitiken den senaste tiden, inte minst efter skilsmässan mellan Socialdemokraterna och Moderaterna som tidigare styrde.

Att Centerpartiet släpper igenom minoritetsstyret stärker också det partiets egen position som oppositionsparti. Avtalet gäller även höga poster, så kallade presidieposter, i två kommunala nämnder och ett kommunalt bolag.

– Vi är väldigt noga med att få genomslag för vår politik. Vi får en vågmästarroll och är helt fria att driva centerfrågor, säger Anna Johansson.

Är det någon sakfråga som ni har tagit med till förhandlingsbordet?

– Nej, det är strängt hållet i kommunen nu i och med corona, det bli kanske inga stora satsningar. Det gäller att klara kärnverksamheten, vi ska klara företagandet och arbetstillfällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer