Landstingsrådet Rune Backlund (C) Foto: SVT

Landstingsrådet: ”Risk man får ta”

Uppdaterad
Publicerad

Centerns landstingsråd Rune Backlund var en av förkämparna för att släppa in privata företag att driva vårdcentraler i Jönköpings län. Han är varken förvånad eller upprörd över att tusentals länsbor blivit utan vårdcentral efter privata Hälsoteamets konkurs.

Galopperande kostnader för hyrläkare och medicinska analyser och dessutom patientflykt var det som fick privata Hälsoteamet i Småland på fall efter bara ett drygt halvår.

Men centerns kommunalråd Rune Backlund tycker ändå att Landstinget som sjukvårdshuvudman har bra koll på de privata sjukvårdsaktörerna. Enligt Backlund kontrollerade Landstinget såväl Hälsoteamets ekonomiska resurser som kompetens i samband med att företaget tog över efter likaledes konkursade och skandalomsusade Familjeläkarna.

– Att nystartade företag kan hamna i ekonomiska svårigheter är något vi får leva med men patienterna i länet är betydligt mer nöjda med vården nu än de var när Landstinget var det enda alternativet, säger Rune Backlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdcentraler i konkurs

Mer i ämnet