Vindkraft – bu eller bä? Skriv gärna vad du tycker i vår chatt! Foto: Jonas Ekströmer/TT, SVT Design

Publiken chattade vindkraft: ”Placera dem långt ute till havs”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2014 har över 1 200 ansökningar om att få bygga vindkraftverk i Sverige stoppats av kommuner som lagt in sina veton. Vad tycker du om vindkraft? Skulle du själv kunna tänka dig att bo i närheten av ett vindkraftverk? Under tisdagen fick ni möjlighet att dela era tankar och åsikter om vindkraft – läs hela chatten här.

Vad tycker du om vindkraft? Skulle du kunna tänka dig att bo nära ett vindkraftverk?

Nu stänger vi chatten för den här gången. Vi tackar för alla engagerade tankar och inlägg kring vindkraft!

Carina • Hur många vindkraftverk hade behövts byggas om vi fått behålla kärnkraften?

Patrik • Jag vill se vindkraftverk i och runt våra storstäder där vi redan bygger höga byggnader. Våra tre största städer ligger också lämpligt till vad gäller vindflöde. Produktionen kommer då att ligga nära konsumtionen.

Owe Berthling • Vindkraft - ja - men långt ut i havet!

Tack för du delar med dig av din åsikt. Många i den här chatten verkar tycka som du.

ll • Jag är orolig för att de ska skada fåglar och fladdermöss.

Janne • Placera dem långt ute till havs, där det dessutom blåser som mest.

Hans-Anders • Var skall den placeras när vi behöver el , behöver vara nära brukaren Vill vi ha kolkraft?

Deb • Det är ju helt klart ett ickeförskönande inslag i naturen som jag gärna skulle sluppit förutom på väl gömda platser. Det bör anpassas till naturbilden i mesta möjliga mån och inte lägga anspråk på åtråvärda naturresurser och friluftsområden.

Flera i den här chatten verkar tycka som du.

Gert Persson • Jag tycker vindkraften ska byggas ut där det behövs, i vår huvudstad Stockholm. Det är ju där miljökämparna finns tydligen.

Christel • Många säger 'gärna vindkraft men inte där jag bor " det funkar ju inte. Själv skulle jag inte ha några problem att bo nära vindkraftverk. Har besökt vänner som bor nära stora vindkraftverk och inte hört några ljud, vännerna säger också att de knappt märker av dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.