Mörbylånga kommun lät göra en extern utredning – som inte ledde till konsekvenser för den aktuella chefen. Men en brottsutredning kan komma till helt andra slutsatser, säger åklagaren. Foto: SVT/Arkiv

Åklagare utreder chef som gick före vaccinkön – kan handla om tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

Den chef i Mörbylånga kommun som fick en överbliven vaccindos utreds nu för tjänstefel. I kommunens egen utredning slog man fast att det var fel av chefen att ta vaccinet, men hon fick trots det behålla jobbet. Men en brottsutredning kan komma till en annan slutsats, säger åklagare Kjell Janneson.

– Det är en helt annan sak. Tjänstefel är ett brott som finns i brottsbalken och det görs en helt annan bedömning vid en brottsutredning än vid kommunintern utredning, säger han.

Anmälan till polisen kom in från en privatperson och åklagaren har nu fattat beslut om att inleda förundersökning. Han har gett polisen direktiv om att bland annat hålla kompletterande förhör med inblandade.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Vad krävs för att något ska bedömas som tjänstefel?

– Det krävs att man har nån typ av befattning inom en myndighet eller kommun och då vidtar en åtgärd som inte borde ha gjorts. Men det kan också vara att man inte vidtagit en åtgärd som man borde. Det vi får utreda är i vilket skede det här inträffade och kan man tänka sig att någon blivit drabbad, säger Kjell Janneson.

Ska utreda vad riktlinjerna säger

Men är det att en tredje part drabbats som är förutsättningen för att handlingen är brottslig? Eller att man brutit mot riktlinjer från Folkhälsomyndigheten?

– Det kan vara båda delarna. Det är bland annat en del vi ska titta på, vad som exakt står i riktlinjerna både från Folkhälsomyndigheten och från regionen, och titta på omständigheterna.

Tjänstefel är ett brott med böter till upp till två års fängelse i straffskalan. Bedömer en domstol att det handlar om ringa tjänstefel ska det dock inte dömas ut någon påföljd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet