Maria Nilsson hittade sin mamma förra året och fick veta att hon aldrig lämnades bort för adoption. ”Jag blev stulen och har varit eftersökt av min mamma och mina syskon i så många år”. Foto: SVT.

Förening i Växjö hjälper Chileadopterade svenskar: ”Vi blev stulna som barn”

Uppdaterad
Publicerad

I Chile har en ny politisk kommission bildats för att granska anklagelserna om stulna barn som adopterats till bland annat Sverige. I Växjö jobbar föreningen chileadoption.se med att nå ut till adopterade som kan vara drabbade.

År 2014 avslöjades flera fall av misstänkta illegala adoptioner i Chile. Sedan dess har allt fler chileadopterade i flera länder letat aktivt efter sina biologiska föräldrar. De vill veta sanningen.

Många som kunnat hitta sina biologiska föräldrar får veta att de blivit stulna. En av dem är Maria Nilsson från Uppvidinge kommun.

– Min mamma hade lämnat mig på någon sort barnomsorg men när hon kom tillbaka för att hämta mig var lokalen stängd, barnen var borta. Jag var borta, säger Maria Nilsson.

Maria Nilsson har varit eftersökt i Chile av sina syskon och sin mamma i många år. På 90-talet gjorde de en efterlysning i radion. För ett år sedan hittade Maria Nilsson sin biologiska mamma med hjälp av en organisation i Chile.

Nybildad förening

Idag är hon aktiv i den nybildade föreningen chileadoption.se som hjälper svenska chileadopterade att leta efter sina biologiska föräldrar i Chile.

– Vi samarbetar med Hijos y Madres del Silencio, en organisation med bra nätverk och kännedom av områdena många adopterade kommer ifrån, säger Maria Nilsson.

En omfattande brottsutredning pågår i Chile och nyligen bildades en politisk kommission som ska granska statens roll i adoptionerna under 70-, 80- och början på 90-talet. Omkring 10 000 barn adopterades bort och drygt 2000 av dessa kom till Sverige.

Chileadoption.se bistår åklagare och politiker i Chile med information och skickade nyligen en video med tio svenska chile-adopterades vittnesmål.

Nej till svensk utredning

Krav har också ställts på att Sverige ska genomföra en egen utredning. Men regeringen har i nuläget inga sådana planer.

– Regeringens uppfattning är att Chile har en väldigt viktig utredning som vi försöker bistå, och att det är i Chile som den här utredningen måste göras, säger Socialminister Lena Hallengren (S) till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Chileadoptioner

Mer i ämnet