Huvudskyddsombudet Andreas Johansson är upprörd över beskedet. Foto: Nicklas Wimmerberg/Tindra Englund

Skyddsombudet: ”En chock för oss allihopa”

Publicerad

Under tisdagen kom beskedet att Cementa överväger att avveckla cementproduktionen i Degerhamn. Enligt IF-metalls huvudskyddsombud Andreas Johansson är många idag i chock och fackförbunden har inlett ett krisarbete.

Fackförbunden började ana oråd förra veckan när företaget kallade representanter till ett informationsmöte i Stockholm.

 – Det är klart man är jätteupprörd för trots att fabriken är gammal så har vi kämpat på och vi har trott på de framtidsplaner som ledningen lyft fram. Så det är ett tufft besked att få, säger Andreas Johansson som är huvudskyddsombud för IF-metall på Cementas fabrik i Degerhamn.

Idag beskriver han stämningen som dålig och han berättar hur många på fabriken är både oroliga och chockade.

 –  Just nu jobbar många av oss med att prata och höra hur folk mår, vi diskuterar hur man känner och vad man gått och tänkt på över natten.

Konsekvenser för hela södra Öland

Men även om han tror att det finns ett engagemang och att folk kommer att engagera sig i nedläggningen inte minst via sociala medier så menar han att folk behöver tid att förstå allvaret innan de agerar.

 –  Inledningsvis så handlar det mycket om att prata om känslor och hjälpa varandra och stötta varandra. För det är en chock för många och det är en krissituation som man inleder just nu.

Och precis som många andra befarar han att om fabriken läggs ner så kommer det att få stora konsekvenser inte bara för de anställda utan även för hela södra öland.

 –  Jag bor själv här på orten och det är klart att man direkt tänker på hur det här ska bli att leva bo kvar här, säger Andreas Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.