Monica Hallberg är ekonomichef på polisens Region syd. ”I år måste vi spara upp till 90 miljoner kronor”, säger hon. Foto: Polisen/TT

Chockbeskedet: Stora besparingar i år

Publicerad

Det väntar tuffa besparingar för polisen i södra Sverige i år. ”90 procent kommer att handla om neddragningar på personal”, säger Region syds ekonomichef Monica Hallberg.

Polisens södra region, där Kalmar och Kronobergs län ingår, kommer att få spara upp till 90 miljoner kronor i år.

– Vi kommer att lägga ett sparbeting, säger regionens ekonomichef Monica Hallberg till SVT Nyheter Småland.

Överskott i år

Region syds budget för år 2016 var på knappt 3 miljarder kronor. Det blev ett överskott på ungefär 30 miljoner kronor, säger Monica Hallberg. Enligt henne var flera rekryteringar försenade och därför gick inte alla pengar åt.

– Vi tar med oss pengarna in i år 2017. Men budgetramen för i år kommer inte att räcka till. Vi såg tidigare att vi kanske behövde spara 40-50 miljoner i år, men det har tillkommit kostnader, säger hon.

Hon uppskattar att det krävs besparingar på 70-90 miljoner kronor i år.

Alla områden ska spara

Alla polisområdeschefer i södra Sverige kommer att få ett procentuellt sparbeting.

– 90 procent kommer att få hämtas hem när det gäller personalkostnader. En mindre del kan sparas när det gäller drift, till exempel utbildningar, drivmedel och resor.

Hon säger att neddragningen på personalkostnader inte ska ske genom uppsägningar, utan genom naturliga avgångar samt ”andra möjligheter att minska personalkostnader på”.

– Exakt hur besparingen ska ske är upp till varje polisområdeschef, säger hon.

Har hållit budget i två år

Monica Hallberg började som ekonomichef på polisens Region syd samtidigt som Annika Stenberg. Då klarade Kalmar, Kronoberg och Skåne inte av att hålla budget. Men under två raka år har budgeten för regionen varit i balans – och i år med ett visst överskott.

– Annika Stenberg har varit noggrann med budgeten.

Det pratas mycket om vad polisen inte lyckas med. Men ni på ekonomiavdelningen har lyckats?

– Jag vet att situationen för många poliser är tuff. Men vi har klarat av att hålla ekonomin i balans, säger Monica Hallberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer