Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christian Dywik guidar inne på utställningen regalskeppet Kronan. Foto: William Frykfeldt/SVT

Christian guidar på teckenspråk på Kalmars historiska platser

Publicerad

Det är första gången som Kalmars stora besöksmål, slottet och länsmuseet, erbjuder teckenspråksguidningar. Initiativet kommer från Kalmarfödda Christian Dywik. Utbudet på teckenspråk har länge varit begränsat, något som Christian Dywik vill se en ändring på.

– Jag vill att det ska öka och bli mer tillgängligt, säger han.

Tanken bakom idén med turerna har funnits hos initiativtagaren, tillika skådespelaren och historieguiden, Christian Dywik i flera år. Han är själv uppväxt i Kalmar och har lång erfarenhet av guidning på slott och fornborgar i hela landet.

-  Jag har när jag själv varit besökare aldrig känt att jag kunnat hänga med helt. Det var inte alltid det fanns en tolk tillgänglig, ibland fick mina föräldrar eller min sambo tolka. Men det blir inte samma sak. Jag tycker därför att det är viktigt att döva får information direkt på sitt första språk, säger Christian.

Kalmar

Tillsammans med länsmuseet och slottet ger nu Christian Dywik guidade turer om regalskeppet Kronan och vandringar på Kalmar slott.

Guidning på modersmål

– Jag tycker att teckenspråk ska vara självklart. Det finns ungefär 10 000 till 15 000 döva här i Sverige och 1 miljon hörselskadade. Självklart behöver den här gruppen att det ska bli mer tillgängligt. Vi döva är utanför samhället. Vi är inte 100% delaktiga, säger Christian Dywik.

Christian Dywik ger guidade turer inne på Länsmuseum i Kalmar. Foto: William Frykfeldt/SVT

Kunglig glans

På turerna får besökare ta del av Kalmars långa och spännande historia som sträcker sig tillbaka till 1100-talet, Kalmarunionen och regalskeppet Kronan.

– Kalmar slott är ett av vårt lands viktigaste slott, som rymmer allt ifrån kunglig glans till historien där slottet var fängelse. Den mindre charmerande bilden, säger Meg Nömgård, slottschef på Kalmar slott.

Vid sex tillfällen i sommar går det att förboka platser till guidningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet