Clowngruppen ”The Miracle Nuts”. Foto: SVT

Clowner intog bygdegården i Blackstad

Publicerad

Under en vecka har clowngruppen ”The Miracle Nuts” befunnit sig i den lilla småländska byn Blackstad. Som avslutning på sin vistelse bjöd de på en gratisföreställning i bygdegården.

The Miracle Nuts har tidigare jobbat för ”clowner utan gränser” och uppträtt i flyktingläger världen över. Att de nu kommit till lilla Blackstad mellan Västervik och Vimmerby beror på att de ansökte om att få vara en del av konstprojektet ”Blackstad in residence”, som drog i gång i höstas.

Varför valde ni att komma till Blackstad?

– Vi behövde ett ställe där vi kunde skapa en ny föreställning. Då hittade vi Blackstad och vi ansökte och de antog dessa två clowner.

”Vi ska ta världskulturen till Blackstad”

Albin Wiberg är projektledare för Blackstad in residence och är själv foto- och bildkonstnär. Han är uppvuxen i Västervik men köpte hus i Blackstad för 15 år sedan. Eftersom han även bor i Malmö började han och hans fru Rebecka att fundera på hur de kunde utnyttja huset i Blackstad under en större del av året. Med hjälp av pengar från både Västerviks kommun och Tjustbygdens sparbank kan de betala både boende och resekostnader till de konstnärer som kommer dit.

– Vi ska ta världskulturen till Blackstad och förhoppningsvis ska Blackstad på det här sättet också kunna inspirera världskulturen, säger han till SVT Nyheter Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.