Foto: TT

CNN utser Kalmar slott till ett av världens vackraste slott

Uppdaterad
Publicerad

I en artikel skriven av den amerikanska nyhetsjätten CNN listas världens vackraste slott. Bland 21 storslagna slott utpekas Kalmar slott som ett av Skandinaviens bäst bevarade renässansslott.

Vad är det som är så fascinerande med slott? Det svarar CNN på i sin artikel Worlds most beautiful places där världens vackraste slott radas upp. Unikt med slott är att de är en kombination av ett hem och ett försvarsverk och det är just det Kalmar slott på Slottsholmen symboliserar.  

Kalmar slott grundades på 1100-talet och ansågs vara ett av Sveriges fyra viktigaste fästen som höll landet uppe. Med åren som gick utrustades slottet allt mer som ett försvarsverk. Det började med att det byggdes till en kastal och sedan utvecklades en försvarsborg runt kastalen. Det byggdes också till en ringmur på Slottsholmen och sedan ytterligare en ringmur utanför slottet med småtorn samt ett framskjutande portvärn.  

Slott runtom i världen 

Enligt CNN associeras slott oftast till den europeiska historien men är egentligen en arkitektform med spår över hela världen. Beroende på världsdel och land framträder slotten i olika former, färger och storlekar. Med på listan står bland annat slottet Himeji i Japan, Penapalatset i Portugal och Amberfortet i Indien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet