Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson och smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin berättar i videon ovan om hur stressigt det var att jobba under dessa två år. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson

De blev coronapandemins huvudpersoner i Kalmar: ”Det var helt svart i kalendern”

Publicerad

Att kliva in i en roll och bli en offentlig person under coronatiden har inneburit stora utmaningar, berättar smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin och vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson. SVT Nyheter har träffat dem för att höra hur det har varit för dem att jobba i Kalmar under pandemins två år.

– Jag var lite skeptisk om jag skulle ta det här uppdraget och min chef sa att ”det kan bli enstaka mediekontakter”. Det har vi skrattat åt många gånger i efterhand, säger vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson. 

Kontakterna med media blev allt annat än enstaka. När pandemin rasade som värst var det istället daglig kontakt som gällde.

Känd i länet

Samma sak gäller för smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin. Från att ha arbetat som vanlig läkare på sjukhuset blev hon en känd person i Kalmar län som ständigt behövt hantera medier, att ge råd till olika företag och organisationer.

Steget var inte lätt.

– Det har varit otroligt intensivt under en lång tid, säger Lisa Labbé Sandelin.

I videon ovan kan du höra mer om hur det varit för dem att jobba under  pandemin.

Trots att corona inte längre klassas som samhällsfarlig sjukdom är smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin orolig. Skälet till oron är att under sommaren kommer människor resa i högre utsträckning och det kan sprida runt viruset.

– Vi kommer att fortsätta övervaka viruset på flera sätt. Vi kommer att ha koll på PCR-tester, följa virusnivåerna i avloppsvatten, se hur många som är vaccinerade och hur många som vårdas på sjukhuset. Framöver kommer vi att presentera en lägesbild över covid-19 en gång i veckan, säger Lisa Labbé Sandelin. 

Viktiga månader och hållpunkter under pandemin

– Mars 2020, första dödsfallet i covid-19.

– April 2021, allvarligaste läget för sjukvården.

– December 2020, första personen som fick vaccin.

– April 2021, Region Kalmar först i landet med fas 3.

Totalt till och med vecka 13 2022.

Antal sjukdomsfall:

Kalmar län: 59 821

Kronobergs län: 49 178

Antal intensivvårdsfall:

Kalmar län: 130

Kronobergs län: 146

Antal avlidna:

Kalmar län: 331

Kronobergs län: 379

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet