Stefan Münchler vid Sydsvenska Industri- och handelskammaren befarar att flera hotell- och konferensanläggningar i Småland kommer att gå i konkurs under coronakrisen. Foto: Cata Portin/SvD/TT/SVT

Corona – en ekonomisk kris för Smålands konferensanläggningar

Uppdaterad
Publicerad

Många hotell- och konferensanläggningar i Småland står vid ruinens brant, på grund av coronakrisen.

– Dessvärre kommer vi se många konkurser, säger Stefan Münchler från Sydsvenska Industri- och handelskammaren.

En rundringning till företag inom hotel- och restaurangbranschen i Småland visar att coronakrisen också betyder en ekonomisk kris. De tre företag som SVT Småland pratat med har korttidspermitterat personal.

– Det är hundra procent avbokning på konferensdelen och 50 procent på privatdelen, säger Ola Abrahamsson, delägare på Korrö i Linneryd.

Vad betyder det för er ekonomiskt?

– Det är rakt ner i källaren.

”Handlar om att vänta ut”

Ett företag som klarat situationen något bättre är Gränsö slott i Västervik.

– Vi tappar nog 60 till 65 procent om man tittar en månad framåt. På privatsidan har vi fortfarande hyfsad beläggning på helgerna, säger Per Johansson, vd.

Trots det har företaget både korttidspermitterat personal och varslat om uppsägningar.

– Vi gör allt för att behålla vår personal, men samtidigt måste man göra åtgärder. Det handlar om att vänta ut krisen. Vi har gjort ett stresstest och räknar med att vi kan hålla ut i åtminstone sex månader framåt.

Stefan Münchler från Sydsvenska Industri- och handelskammaren befarar att krisen kommer slå mot ännu fler.

– Detta är branscher som har låga marginaler och intäkterna viker direkt. Dessvärre är det nog så att vi kommer se många konkurser, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.