Nu finns konstaterad covid-19 inom hemtjänsten och på äldreboenden i både Tingsryds och Markaryds kommuner. Foto: Pontus Lundahl/TT

Corona konstaterat på äldreboenden i Tingsryd och Markaryd

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen har både Tingsryds och Markaryds kommuner meddelat att personer inom kommunernas äldrevård konstaterats smittade av coronaviruset.

I Tingsryd har det första fallet av covid-19 på ett äldreboende konstaterats, även ytterligare ett fall inom hemtjänsten har bekräftats där man tidigare konstaterat att en person smittats av viruset.

– Vi testar alla som visar mista tecken på symptom, det är första insatsen. Och då isolerar vi den personen i väntan på provsvar, även innan smittan eventuellt kan konstaterats, säger Elsa Bengtsson som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen.

Den person som har bekräftats smittad på ett äldreboende vårdas fortsatt på boendet men är isolerad och även personalen som vårdar den äldre isoleras från de andra på boendet.

– Vi är observanta på övriga omsorgstagare hälsa, för att snabbt se och upptäcka eventuella symptom för att undvika att sprida smitta, säger Elsa Bengtsson.

Flera fall i Markaryd

I Markaryd har covid-19 konstaterats på både äldreboenden och inom hemtjänsten.

– Jag vill inte gå in på exakt antal smittade, men det handlar om några smittade inom särskilt boende och inom hemtjänsten. Vi är en så pass liten kommun och vi anser att det blir integritetskränkande om vi går ut med exakt hur många personer det rör sig om, säger Johan Rutgersmark som är socialchef i Markaryds kommun.

I torsdags kväll bekräftades det första fallet av covid-19 på ett av kommunens äldrebeonde, men han vill inte gå in på om corona-viruset konstaterats på fler boenden. Smittspårning är påbörjad i de konstaterade fallen och han berättar att de sedan flera veckor tillbaka testat både boende och personal som uppvisat symptom.

– Vi har testat hela tiden, både boende och personal, alla som har uppvisat någon form av symptom. Sedan flera veckor tillbaka. Nu när vi har konstaterad smitta så anpassar vi våra rutiner efter det ytterligare, säger Johan Rutgersmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet