Ny prognos visar kraftig coronatopp i Kalmar län i sommar

Publicerad

En ny smittopp i slutet av sommaren – det visar en ny prognos över Kalmar län från Folkhälsomyndigheten på. Men den datorsimulerade smittspridningen behöver inte bli verklighet.

Folkhälsomyndighetens rapport ”Effekt av ökade kontakter och ökat resande i Sverige” har i ett scenario fokus på turismlänen, däribland Kalmar.

”Inte en skönmålning”

FHM har i sin prognos utgått från hur stor spridningen har varit under våren, hur stor turismen kan bli (uppemot 27 000 turister i veckan enligt modellen) och att det ökade resandet också leder till fler kontakter mellan människor.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Det är inte en skönmålning, eller en förhoppning. Utan det är någonstans mellan ett troligt scenario och ett värsta scenario, säger Lisa Brouwers, chef på enheten för analys på Folkhälsomyndigheten.

Kurvan går att påverka

I ett sådant fall finns risken för en ny kraftig spridningstopp redan i augusti – som är större än vårens spridning och dessutom leder till högre belastning inom vården, något som smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin uttryckt oro för.

Men det finns både en osäkerhet i modellen, och möjligheten för alla att påverka hur framtiden blir. Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet