Hör lagledare, Mikael Teurnberg berätta, om känslorna inför SM-finalen. Foto: Fanny Asplund/SVT, Bildbyrån

Dackarna sugna på guld – 14 år sedan sist

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon tisdag går första SM-finalen i speedway av stapeln på Dackarnas hemmaarena i Målilla. Det var 14 år sedan som Dackarna senast blev svenska mästare. Lagledaren och marknadsansvarige, Mikael Teurnberg, berättar att man längtar efter guld men vågar inte ta ut något i förskott.

– Nu krävs det att vi skruvar upp lite till.

Innan de svenska speedway-mästarna koras på onsdag ska Dackarna möta Smederna från Eskilstuna i två deltävlingar. Den första körs i Målilla på tisdagen och den andra i Eskilstuna under onsdagen.

Hård konkurrens

Smederna är tuffa motståndare som tog SM-guld tre år i rad under 2017, 2018 och 2019. Förra året var laget inte med i SM på grund av coronapandemin.

– Det kommer bli jättetufft, men vi ska göra allt för att vi ska ta det här guldet, säger Mikael Teurnberg.

Enligt Mikael Teurnberg har de smålänningarnas stöd.

– Vi är jättesugna på guld. Dackarna är stora i hela Småland, så alla härifrån vill ju ha ett SM-guld.

Hoppas på guldfest i Målilla

Hur ett eventuellt guldfirande skulle kunna se ut är ännu oklart.

– Något sådant finns inte i mina tankar. Utan det är ett jobb som ska göras där ute (på banan), sen löser sig nog det andra, säger Mikael Teurnberg.

15-årige Melwin Törn Fransson hoppas på guldfest i Målilla. Foto: Fanny Asplund/SVT

Om det blir Dackarna som tar hem titeln som svenska mästare på onsdag hoppas supportern och Målillabon, Melwin Törn Fransson, att det blir en guldfest i Målilla.

– Det skulle vara roligt om de firade här nere med tanke på att de kommer härifrån. Att kunna gå runt och bara 'det är Dackarna från Målilla', så jäkla skönt, säger han.

Hör Melwin Törn Fransson och lagledaren Mikael Teurnberg berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.