Narges Khakpour, forskningsledare på Linnéuniversitetet, leder ett nytt projektet där målet är att kunna stoppa alla former av cyberattacker. Foto: SVT

Dagens cyberattacker kommer kunna förhindras

Publicerad

Ett unikt säkerhetssystem ska blockera alla former av cyberattacker genom en självförsvarande teknik, det är målsättningen med ett nytt forskningsprojekt på Linnéuniversitetet.

I helgen genomfördes en stor cyberattack mot flera olika mål i världen. Tidigare i april rapporterade SVT att flera svenska storföretag och deras kunder har blivit angripna av en kinesisk hackergrupp.

Nu har en forskningsgrupp på Linnéuniversitetet fått tre miljoner kronor från en stiftelse för att plocka fram ett unikt datasystem som skyddar sig självt mot just den här typen av intrång.

Se hela inslaget här: Dagens cyberattacker kommer kunna förhindras

Narges Khakpour som leder det nya projektet ser stora möjligheter med programmet och målet är att kunna stoppa alla former av attacker.

– Vi kan inte garantera att 100 procent av angreppen kan stoppas, men vi hoppas kunna komma upp i 80-90 procent genom vår metod, säger hon.

Som ett immunförsvar

Programmet ska agera likt ett immunförsvar och skydda svenska organisationer, företag och militären men även enskilda personer.

I första steget lägger programmet fram en plan. Detta görs genom en analys av systemets egna säkerhet. Baserat på den analysen kan metoden förutsäga vilka slags attacker som är möjliga. På så vis kan man planera inför framtida attacker och förhindra angrepp i god tid.

– Poängen är att våra säkerhetssystem blir mer och mer komplexa och utvecklade, men så även attackerna. Attackerna vi ser i dag kommer inte se likadana ut imorgon. Vårt mål är att designa ett system som är säkert trots att framtida attacker är av nya typer, säger Narges Khakpour på Linnéuniversitet.

Proaktiva

– Det finns redan säkerhetsmekanismer som varje företag och it-leverantörer använder, men problemet är att de är ganska reaktiva, de svarar bara på en attack, och då är det försent. Den attack vi läser om i dag startade 2014 och först nu 2017 upptäcker vi den. Vi måste hitta en ny strategi hur vi hanterar det här problemet och bli mer proaktiva, säger hon.

Dagens cyberattacker mot bland annat svenska organisationer genomfördes av en hackergrupp i Kina men Khakpour varnar för att attackerna inte alltid kommer utifrån och tror på en lösning mot alla former av attacker.

Svenska insiders

– Man kan inte lita på någon. Visst har vi attacker från Ryssland och Kina men intressant nog är många av hackarna så kallade insiders. De på insidan har bättre tillgång till informationen och de har egentligen störst potential att förstöra systemen, säger Narges Khakpour.

Insiders kan vara till exempel anställda på svenska företag eller i svenska organisationer som känner till miljöerna de arbetar i.

Skulle er modell kunna förhindra en attack som vi sett idag?

– Vi hoppas det. Självklart vill vi inte göra cyberspace till en farozon för användarna. Vi måste göra något, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dataviruset WannaCry

Mer i ämnet