Martina Sundén är programledare för Kalmar kommuns nya kultursatsning. Foto: Jonatan Börjesson/SVT

Kommunal live-sändning ska trygga det lokala kulturlivet

Uppdaterad
Publicerad

1,5 miljoner kronor satsar Kalmar kommun på det nya projektet Kalmar Live som ska stödja kulturlivet under corona-krisen. Varje vardag fram till midsommar ska ett en-timmes tv-program sändas från Kalmar Teater där lokala kulturutövare bjuds in som gäster och tittarna bjuds både underhållning och nyheter.

– Vi vill att de som sitter hemma i stugorna, antingen i karantän eller för att de jobbar hemifrån, får en liten glädje i vardagen. Dessutom får kulturarbetarna som kommer hit en chans att visa upp sig, säger Martina Sundén som är en av programledarna för det nya programmet.

I vanliga fall arbetar hon som frilansande skådespelare och hon har tydligt märkt av hur corona-pandemin har påverkat möjligheterna att försörja sig som kulturutövare.

– Från en timme till en annan så försvann alla våra jobb, det var som att rycka en matta för hela kulturbranschen, berättar hon.

”Exceptionell insats”

Från kommunens håll ser man satsningen som ett sätt att stötta det lokala kulturlivet genom corona-krisen, för att säkra att lokala kulturutövare även i framtiden ska kunna livnära sig på kulturen.

– Det här är en exceptionell insats i en exceptionell tid. Vi är väldigt angelägna om att vi ska ha kvar ett lokalt kulturliv även efter corona-krisen, säger kommunalråd Johan Persson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.