Foto: Josefin Loftenius/Daniel Nilsson Bildbyrån

Kampen om Småland ska avgöras

Publicerad

På söndag är det dags för första derbyt för säsongen mellan Växjö DFF och IFK Kalmar. Det blir första gången de drabbar samman i Sveriges högsta serie.

Lagen har mött varandra åtskilliga gånger under åren. Förra säsongen i Elitettan slutat båda mötena med Växjösegrar. 

– När vi möttes på våren var det extremt jämt och vi avgjorde i slutet med 2-1-målet. På hösten blev det större siffror men då hade också Kalmar flera skador, säger Pierre Fondin, tränare Växjö DFF. 

– Det är dags för oss att vända den trenden. Vi har tappat de två senaste matcherna i serien i slutminuterna så jag hoppas att vi har lärt oss läxan att man spelar fotboll i 90 minuter, säger Jonas Walfridsson, tränare IFK Kalmar. 

Tuff inledning för Kalmar

Det har gått fem omgångar av årets damallsvenska och av de båda nykomlingarna är det Kalmar som haft det tuffast. Med bara en seger ligger laget på en bottenplacering. 

– Samtidigt handlar det om tre stycken uddamålsförluster så det är inte så att vi känner oss utspelade. Vi behöver bli skickligare med de små marginalerna. Då kommer vi plocka poäng i den här serien också, säger Jonas Walfridsson. 

Växjö har hittills spelat ihop sju poäng och ligger just nu på en sjundeplats i tabellen. 

– Vi har haft ett tufft motstånd i inledningen med både Linköping och Djurgården och Eskilstuna och har ändå fått med oss sju poäng. Vi känner att med lite tur kunde det till och med varit något poäng mer, säger Pierre Fondin. 

Matchen mellan Växjö DFF och IFK Kalmar spelas på söndag klockan 15.00 på Myresjö Arena. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.