Johanna Palm, projektledare SSAM. Foto: SVT/Clary Kroon

Dags för nya sopkärl – Hovmantorp först ut

Uppdaterad
Publicerad

På måndag är det dags för de första villaägarna i Kronobergs län att få det nya fyrfackssystemet, vilket gör det lättare att sopsortera.

– Hovmantorp i Lessebo kommun är de första som kommer få de nya fyrfackskärlen, säger Johanna Palm, projektledare för det nya fyrfackssystemet. 

Istället för att villaägare själva ska åka till återvinningsstationen med förpackningar ska de nu istället kunna sortera i två stora soptunnor med åtta fack på sin tomt. 

Växjö

Förutom förpackningar kommer också tidningar, ljuskällor och batterier samlas in. 

I klippet ovan kan du se hur de två kärlen för avfall ska fungera.

Dyrare avgift 

I samband med införandet av de nya kärlen höjs avgiften med omkring 500 kronor per år. Den nya avgiften är också miljöstyrande, så det är billigare att tacka ja till fyrfackssystemet än att ha kvar ett kärl för osorterat avfall. 

– Det system som är bäst för miljön premieras.  Ett villaabonnemang för fyrfackssystem kostar i Lessebo kommun 2682 kronor per år och ett abonnemang för osorterat avfall 3700 kronor, säger Johanna Palm. 

Hur stort har intresset varit? 

– Omkring 95 procent av alla villor i Lessebo kommun har valt fyrfack, vilket är jätteroligt.

Det ena kärlet med fyra fack. Foto: SVT

Systemet ska införas i Lessebo, Markaryd, Tingsryds, Växjö och Älmhults kommun och projektet ska pågå fram till 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet