Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Patrich Rundström som lirar piano i dansbandet Sannex hoppas att Nybrobandet får en ny chans nästa år att genomföra alla spelningar de fått ställa in under coronapandemin. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Dansbanden går på knäna – Nybrobandet har ställt in 120 spelningar

Uppdaterad
Publicerad

Det Nybro-baserade dansbandet Sannex gör vanligtvis 135 spelningar om året. I år har majoriteten av dem ställts in och bandets turnébuss som brukar rulla tusentals bil varje år står nu mest stilla på en parkering.

– Vi har förlorat omkring 120 jobb i år, säger Patrich Rundström, pianist i Sannex.

Dansbanden har haft en riktigt tuff tid under coronapandemin. Att dansa med främlingar tätt intill varandra på ett dansgolv är inte något som Folkhälsomyndigheten har uppmuntrat till.

Många dansband kämpar för att kunna finnas kvar. I Sannex är bandmedlemmarna permitterade men framtiden är oviss.

– Vi känner ju nästan alla andra band i branschen också. Det är ofantligt många band som har lagt ner. Det kommer bli en lång väg tillbaka från det här, säger Patrich Rundström och fortsätter:

– Det är klart att vi ser ljust på framtiden, men just nu känns det som att vi står i ett stor hål och bara trampar. Nu är det tvärdött och om det fortsätter att vara tvärdött så är jag jätterädd att det kommer förbli det.

300 personer räcker inte

Nyligen meddelade regeringen att från och med 1 november kan evenemang med sittande publik få ta in 300 personer.

– Det är jättebra. Det gör att vi kanske kan hitta en nisch och kan spela för en sittande publik. Det öppnar jättemycket möjligheten men det förutsätter att det skjuts till med bidrag. Vi skulle behöva 350 i publiken för att vi och arrangören ska kunna gå plus minus noll.

Släpper en ny platta

Sannex har försökt hitta andra lösningar under tiden.

– Vi släpper en liveplatta i dagarna som kommer inbringa lite pengar. Men bufferten är slut, den är tom vid årsskiftet. Efter det får vi se vad som händer, säger Patrich Rundström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer