90 000 lämnade Svenska kyrkan förra året. Foto: TT/Gorm Kallestad

Därför lämnar vi Svenska kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Ovanligt många, 90.000 personer, valde att lämna kyrkan under förra året. Medias rapportering om kyrkans resor och representation tros ha bidragit till tappet. Och det är inte första gången medias arbete fått många att lämna kyrkan.

– En annan händelse som ledde till att vi såg ett stort tapp inträffade 2004 då Aftonbladet i sin tidning publicerade en talong med rubriken ”Så går du ur Svenska kyrkan”. Det året gick 78 000 personer ur, säger Pernilla Jonsson, chef för analysenheten vid kyrkokansliet i Uppsala.

Svenska kyrkan skildes från staten år 2000 och tappar medlemmar år efter år, lite fler under valår än andra år. 2004 och 2016 sticker alltså ut.

Kyrkovalet 2017

Förra årets tapp på 90.000 är rekordhögt, den högsta sedan separationen år 2000.

Tror inte på Gud

Varför lämnar människor då kyrkan? Ja, det absolut vanligaste skälet till att människor säger upp sitt medlemskap i Svenska kyrkan är att de inte tror på Gud. Det visar de undersökningar som Svenska kyrkan själva gör bland sina medlemmar.

De 90.000 som lämnade svenska kyrkan under 2016 motsvarar 1,5 procent av medlemmarna. Här är de vanligaste argumenten till varför dessa valde att gå ur.

• Tror inte på Gud, 40 procent.

• Medlemskapet känns inte meningsfullt, 18 procent.

• Ekonomiska motiv, 17 procent.

Konfirmander största plusgruppen

Ofta förs resonemang kring att människor i hög utsträckning lämnar kyrkan därför att den blivit för politisk eller teologiskt utslätad. Detta är dock argument som sällan anges av dem som lämnat. Bara 1,9 procent av de som lämnade ifjol angav skäl som dessa.

8.000 människor valde under 2016 att gå med i kyrkan.

– En tredjedel av dem utgörs av gruppen konfirmander som tidigare inte varit döpta. Sedan är det två andra grupper som sticker ut, gruppen unga i åldrarna 20-29 och gruppen över 70 år, säger Pernilla Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkovalet 2017

Mer i ämnet