Växjö tingsrätt har dömt två män till livstids fängelse för mord i Markaryd. Men domen bygger på antagande om att brottet måste ha utförts av två personer. Det menar de dömdas försvarsadvokater som nu överklagar. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Morddömda kommer överklaga – menar det inte är bevisat att båda är skyldiga

Uppdaterad
Publicerad

Växjö tingsrätt har dömt två män till livstids fängelse för mord på ett antagande om att brottet måste ha utförts av två personer. Det menar försvarsadvokaterna som därför kommer att överklaga domen för mord på en 70-åring i Markaryd. ”Vi menar att det inte är styrkt”, säger Tommy Nilsson som försvarar en av männen.

Tingsrätten gick på åklagarens linje om att männen har utfört brottet i samförstånd, men båda de tilltalade skyller på varandra.

– Min uppfattning är att det är ett antagande från rättens sida att det skulle krävas två gärningsmän. Vi menar att det inte är styrkt. Förhoppningsvis gör hovrätten en annan bedömning, säger Tommy Nilsson.

Markarydsfallet

Det resonemanget delas av den andre dömdes försvarsadvokat.

– Domen bygger i långa stycken på antagande och jag menar att det inte är utrett fullt ut hur det gått till och att åklagaren inte har kunnat bevisa att brottet begicks av två personer, säger Torgny Dahlberg.

”Orimligt för en ensam gärningsman”

Tingsrätten slår i sin dom fast att alla handlingarna som utförts, med bilstöld, överfallet på 70-åringen som bundits och tejpats, förts ut i skogen och byte av registreringsskyltar på 70-åringens bil måste ha skett av två personer. Allt skedde inom en knapp timmes tid.

– Det finns ingen utredning som visar att så behöver vara fallet. Vi delar inte uppfattningen att det skulle krävas två gärningsmän eller att tiden skulle varit för knapp för en gärningsman, säger Tommy Nilsson.

Det är utrett att de två dömda tillsammans stal registreringsskyltar i Markaryd samma dag. Och rätten anser det som mycket besvärande för de tilltalade att de samma dag stal ett bälte och en brun packtejp från en kolonistuga i området, samma typ av föremål som använts för att binda 70-åringen. Men trots det går det inte med säkerhet säga att det är samma föremål.

Saknas teknisk bevisning

Tingsrätten skriver i domen att det inte finns någon teknisk bevisning eller något vittne som kan knyta någon av de dömda till kroppen eller bilstölden.

Något som innebar att om det inte var ställt utom rimligt tvivel att gärningarna krävde två personers medverkan skulle åtalet ogillas mot båda männen.

Tingsrätten konstaterade att även om det inte går att fullt ut utröna vem som gjort vad så kan de inblandade betraktas som medgärningsmän och alltså ändå dömas för mord.

Överklagan till Göta hovrätt ska ha kommit in senast den 28 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Markarydsfallet

Mer i ämnet