Foto: Tindra Englund

Därför släcks gatlyktorna på södra Öland

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att se över belysningen i kommunen har påbörjats i söder och hittills har kommunen fattat beslut om att släcka ner 11 byar helt. Orsaken är att belysningen där inte följer kommunens nya policy för kommunal belysning.

Mörbylånga kommun har nu börjat ta över gatubelysningen i kommunen från E.ON. I samband med det har kommunen även beslutat se över de cirka 3500 lampor som idag finns i kommunen.

Detta innebär bland annat att många av de mindre byarna på södra Öland kommer att släckas helt, samtidigt som belysningen kommer att förstärkas vid till exempel busshållplatser och övergångsställen i kommunen.

Fortsätter norrut

Arbetet har redan påbörjats i de områden som räknas till Grönhögen och Degerhamn men kommer under 2018-2021 att fortsätta norrut, område för område. I Grönhögen och Degerhamn har kommunen tagit över totalt 487 stycken lyktstolpar och av dessa har man beslutat att släcka ned 91 stycken.

– Vi gör detta eftersom det finns ett beslut från staten om att kommunerna ska ta över belysningen från E.ON. Detta blir en stor investering för kommunerna på grund av ellagen som säger att när vi tar över måste vi även mäta all elförbrukningen, säger Daniel Jonsson som är teknisk chef i Mörbylånga kommun.

Nya lampor har led-belysning

De nya lamporna som kommer att sättas upp blir så kallade rörstolpar med led-belysning. Fördelen med dessa stolpar är förutom den lägre energiförbrukningen att de viker sig vid en påkörning. Men varje ny stolpe kostar cirka 25 000 kronor för stolpe, schakt och installation (om det görs samtidigt som E.ON gräver ner sitt elnät).

Dessutom tillkommer en kostnad för en ny energimätare som enligt ellagen krävs på samtliga kommunägda lampor, såväl de gamla som tas över som de nya som sätts upp. Varje sådan mätare kostar enligt kommunen ytterligare 25.000 kronor.

– Om vi inte hade behövt sätta upp mätare så hade vi kanske bara tagit över alla lampor, säger Daniel Jonsson.

Utöver dessa kostnader så räknar kommunen även med en driftskostnad på 1000 kronor per lampa och år.

Elva byar släckts ner

I de flesta fall fattas beslutet om belysningen utifrån kommunens policy men i de fall där gatukontoret vill tända eller släcka fler än fem lampor i samma by så krävs ett politiskt beslut. Av de 66 byar som kommunen hittills har fattat beslut om i Grönhögen och Degerhamn är det 11 stycken som släcks ner helt. Samtidigt får lika många byar en förstärkt belysning för att leva upp till de statliga trafiksäkerhetskraven. I de övriga byarna så blir belysningen helt eller delvis kvar.

– Enligt vår ursprungliga tidsplan skulle vi vara färdiga med samtliga områden i slutet av 2019 men det kommer man av olika anledningar inte att hinna med. Så gissningsvis kan det dröja till 2021 innan allt är klart, säger Daniel Jonsson, teknisk chef på Mörbylånga kommun.

Nya krav för belysning

Enligt den nya belysningspolicyn som antogs av Mörbylånga kommun i oktober 2017 gäller följande krav för att belysningen ska ingå i det kommunala belysningsområdet:

  1. Vägen måste vara endera kommunal eller enskild väg med statligt eller kommunalt bidrag.
  2. Gatubelysningen sätts i första hand upp om trafiksäkerhetsskäl föreligger, i andra hand om belysningen stämmer in med någon annan av prioriteringarna (nedan).
  3. Det område som avses bör betjäna minst fyra bostadsfastigheter som används för permanentboende och avståndet mellan fastigheterna får inte överstiga 200 meter räknat utefter vägens sträckning. Vid tillämpning av denna bestämmelse medräknas inte bostadsfastigheter som ligger mer än 75 meter från väg.

Mörbylånga kommun har valt att dela in kommunen i sex belysningsområden och än så länge så är beslut fattade om belysningen i områdena Grönhögen och Degerhamn. Områden som beslut ännu inte är fattade i är: Mörbylånga, Torslunda, Norra Möckleby och Högsrum.

När ett beslut har fattats om en by får samtliga boende i byn besked om beslutet i sin brevlåda. Där framgår både bakgrunden till beslutet samt hur man ska gå tillväga om man som fastighetsägare är intresserad av att ta över den belysning som kommunen ämnar släcka ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.