Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap, förklarar varför Sverigedemokraterna väljer att toppa sin riksdagslista med 60 namn de vill ha in. Foto: SVT

Därför väljs riksdagsledamöter från andra län in till Kalmar och Kronoberg

Publicerad

Vilka riksdagsledamöter som får representera smålandslänen Kalmar och Kronoberg avgörs genom partiernas listor i riksdagsvalet. Vanligtvis kommer kandidaterna som sitter på de småländska mandaten från Småland – men inte alltid. Här förklarar vi varför.

I SVT:s kartläggning över vilka riksdagsledamöter som får representera Kalmar och Kronobergs län återfinns två förestående riksdagsledamöter som inte har någon anknytning till länen.

På listan i Kalmar län finns Mona Olin (SD) från Skåne och i Kronobergs län finns Katja Nyberg (SD) från Södermanland.

Valet 2022 Småland

Gemensamma riksdagslistor

Inom partiet har Sverigedemokraterna centraliserat en lista på totalt 60 personer som partiet vill ha in i riksdagen. Samtliga listor i de 29 valkretsarna har samma toppnamn och utformning, så när som på några lokala namn i toppen och i botten för att väljare ska kunna identifiera ett antal lokala kandidater.

Ett sådant exempel är Mattias Bäckström Johansson (SD) som valdes in på andra plats i Kalmar län för SD:s andra mandat.

”Ett sätt att få kontroll”

Enligt Erik Wångmar, statsvetare på Linnéuniversitet i Växjö, är utformningen på listorna ett sätt att ha bra kontroll över vilka kandidater som får ta plats i riksdagen.

-  Det är en makt och kontrollfråga i huvudsak. Det ger partierna handlingsfrihet och för att partiledning på riksplanet ska ha full kontroll över alla valkretsar, säger Erik Wångmar.

Flest personkryss i landet

Jimmie Åkesson – som är SD:s förstanamn – fick flest personröster i landet men sitter återigen på Jönköpings mandat där han fick allra högst andel röster. Han fick också flest röster av Sverigedemokraternas kandidater i Kronoberg och Kalmar län, men eftersom Åkesson inte kan sitta på två mandat dubbelvalsavvecklas (se faktaruta) hans röster här, och han ersätts av nästa namn på listan, och så fortsätter det.

Även Kristdemokraternas mandat i Kalmar län bestämdes efter dubbelvalsavveckling. Här toppade partiledaren Ebba Busch listan. Men Busch hade redan mandatet från Västra Götalands läns östra, och då gick Kalmar läns mandat till tvåan Gudrun Brunegård från Vimmerby.

– Kristdemokraterna har partiledaren i topp i stort sett hela landet, säger Wångmar.

Inget krav att vara bosatt

Kraven för kandidaturen till riksdagen är att personen ska vara röstberättigad och bosatt i Sverige. Det finns inga krav på att kandidaten ska vara bosatt i valkretsen eller ha någon anknytning till den.

– Om jag hade fått bestämma tycker jag att man bara borde få ställa upp som kandidat i en valkrets. Då hade man sluppit detta med dubbelvalsavveckling, säger statsvetaren Erik Wångmar.

Dubbelvalsavveckling

En person kan bara ta ett mandat i den valkrets som personen har högst andel personröster. Om personen valts in i fler än en valkrets måste personen ersättas av den på listan som står på tur eller i andra hand av den person som har det högsta jämnförelsetalet. Detta kallas för dubbelvalsavvckling.

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet