”Mina föräldrar är glada att jag äntligen trivs i skolan”. Pontus Pettersson känner sig välkommen och tycker om känslan av gemenskap i klassen. Foto: Ricardo Garcia/SVT

E-sporteleven Pontus: ”Äntligen trivs jag i skolan”

Publicerad

Elever på e-sportprogrammet på Hultsfreds gymnasium får spela datorspel på håltimmar och raster. Upplägget där datorspelande varvas med vanlig undervisning gör att skolan blir roligare, menar eleverna.

E-sporteleverna har växt upp med datorspelande som en naturlig del i sina liv. De spelar uppkopplade på nätet tillsammans med online-vänner spridda över hela världen.

– När eleverna får spela på skolan blir de mindre stressade och kan hänga med i undervisningen på ett bättre sätt. De slipper tänka ständigt på vad som händer ute i spelvärlden helt enkelt, säger Christoffer Frick, programansvarig E-sport på Hultsfreds gymnasium.

Datorspel på håltimmar i skolan

Eleverna har inga schemalagda speltimmar utan de spelar på håltimmar och raster. De går alltså på vanlig undervisning som varvas med datorspelande när det finns möjlighet till det.

Istället för att hänga i korridorerna sitter de i ett eget klassrum, fullutrustat med kraftiga datorer och avancerad utrustning så att de kan utveckla sitt spelande.

Pontus Pettersson går i årskurs ett och tycker att det aldrig varit så roligt att gå i skolan som nu.

– Jag har alltid tyckt att det var ett helskotta att gå i skolan men inte nu. Här umgås jag med likasinnade, har min dator och kan spela under skoltid, säger han.

Sundare livsstil

Upplägget där datorspelande varvas med vanlig undervisning gör att eleverna vill komma till skolan.

– Jag ser de inte på nätet sent på kvällen och det beror nog på att de får spela här. Mitt intryck är att de vill vara här tidigt på morgonen istället för att gå och lägga sig sent, säger han.

– Jag hjälper till hemma mer nu med att städa och diska till exempel. Jag sticker iväg och tränar också eftersom jag vet att hälsa är viktig om man vill spela på toppnivå, vilket jag vill, säger Pontus Pettersson.

Programmet startade för två år sedan och numera krävs det höga betyg för att bli antagen.

Söktrycket är stort och till höstterminen 2018 blev 25 elever antagna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.