Såhär såg det ut när David tävlade och vann i yrkes-SM i Uppsala 2018. Foto: Viktor Fremling

David kan bli världens bästa flygtekniker

Publicerad

Under nästa vecka hålls yrkes-VM i Kazan i Ryssland. Förra årets SM-vinnare inom flygteknik, David Petersson kommer från Rockneby och i år tävlar han för att bli världsbäst.

– I mitt yrke kommer vi få fem delmoment som är baserade på situationer från arbetslivet där man kan göra en bedömning. Till exempel ett plåtmoment där man gör en reparation eller bygger en konstruktion. Sen kan man även tävla i en visuell bedömning där de planterat ett fel på en helikopter eller ett elsökningsmoment där man ska åtgärda ett planterat elfel, säger David Petersson.

Arbetar i Norge

Till vardags arbetar han i Norge, i bagaget har han en gymnasieutbildning i flygteknik och två år på yrkeshögskola med en inriktning på helikoptrar. Och han har fått bra uppbackning från sin gamla skola:

– Man har fått lite extra tips: tänk på det här, gör så här kanske. Via skolan har jag blivit stöttad och där har jag övat på det förra världsmästerskapets moment i plåt.

Tillsammans med knappt 30 andra svenskar kommer han på måndag resa till Kazan. Yrkeslandslaget har träffats tre gånger tidigare för att bygga laganda, mediatränas, få kostråd och peppa inför tävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.