Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Röstmottagarna Britta Jensen och Benno Johansson hastar vidare till nästa väljare efter att ha tagit emot Oscar Nordqvists röst i Agunnaryd i Ljungby kommun. Foto: SVT/Ricardo Garcia

Rösta hemma i bostaden – möjligt i Ljungby kommun

Uppdaterad
Publicerad

Ljungby kommun erbjuder, i likhet med många andra kommuner, ambulerande röstmottagning för att ge alla väljare så likartade förutsättningar som möjligt att utnyttja sin rösträtt.

Oscar Nordqvist i Agunnaryd i Ljungby kommun har nappat på erbjudandet.

– För oss som är gamla och har svårt att ta oss till vallokalen så är det perfekt med denna service som man har nu för tiden, säger han.

Valet 2022 Småland

Stort intresse

Eva-Marie Norén Holgersson som är valsamordnare i Ljungby kommun beskriver intresset som stort.

– Just nu har vi tolv beställningar vilket är jättemycket för att vara så tidigt i processen, säger hon.

Ambulerande röstmottagare åker ut till väljare som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta sig till en röstningslokal och inte känner någon som kan vara bud.

Tystnadsplikt

– Vi har röstmottagare ända fram till valdagen och vi har satt kl.16.00 som sista tidpunkt, men vi är flexibla, säger Eva-Marie Norén Holgersson.

Röstmottagaren har tystnadsplikt.

Följ med röstmottagarna Britta Jensen och Benno Johansson hem till Oscar Nordqvist i Agunnaryd i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet