De är rädda att dödas

Uppdaterad
Publicerad

De var tonåringar när de kom till Sverige – då på flykt från ett planerat tvångsäktenskap – nu är de rädda att dödas för att de flydde.

– Den största risken är för min syster eftersom hon är kvinna. Det vi fruktar är döden, säger Süleyman Özdemir

– När jag flydde hemifrån, så viste jag att min pappa skulle döda mig. Jag trodde att migrationsverket skulle hjälpa mig och inte skicka tillbaka mig till Turkiet, säger Rukiye Özdemir.

Vi har träffat det kurdiska syskonparet Rukiye och Süleyman, 21 år och 18 år gamla som idag bor i Högsby kommun. Får två år sen rymde till Sverige för att slippa bli bortgifta mot sin vilja. Sen dess har de väntat på besked om att få stanna. Men snart åker de ut. Migrationsverket tror inte på deras uppgifter.

Inga uppgifter om hedersförtyck

Rukiye och Süleyman är inte ensamma i sin situation. Det vet Sara Mohammed från föreningen ”Glöm aldrig Pela och Fadime” som arbetar med att sprida information om hedersförtyck. Men exakt hur många de är som hävdar att de riskerar att utsättas för hedersbrott har inte migrationsverket några uppgifter om. Sara Mohammed är också starkt kritisk mot hur Migrationsverket skaffar sina kunskaper om hedersförtyck.

– Migrationsverket träffar gärna representanter från ländernas regeringar och de pratar frid och fröjd om situationen, men det är långt ifrån verkligheten, säger Sara Mohammed, Föreningen ”Glöm aldrig Pela och Fadime”.

Vi har varit i kontakt med Migrationsverket flera gånger för att få svar på frågan om varför migrationsverket inte tror på syskonens berättelse. Men hittills har vi inte fått något svar på de frågorna.

Om ett par veckor sätts Rukiye och Süleyman på ett plan till Turkiet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.