Björn Sundebys bok handlar om tre kvinnor som överlevde folkmordet i Rwanda, där 800 000 människor dödades. Foto: SVT / TT Arkiv

Björn Sundeby har skrivit bok om folkmordet i Rwanda

Publicerad

Björn Sundeby är entreprenören från Växjö som låtit tala om sig i flera olika sammanhang. Nu har han skrivit en bok om Rwanda, 25 år efter folkmordet där omkring 800 000 människor dödades.

Björn Sundeby har i sin bok ”Rwanda – landet som föddes på nytt” mött tre kvinnor som alla på olika sätt drabbades av den våg av våld som drog över landet våren 1994.

Sundeby berättar hur kvinnorna attackerades, förnedrades och mirakulöst överlevde. En av kvinnorna, Josée Butera, var 19 år när hon gömde sig i en kyrka för att undgå mördarna.

Växjö

– Tio flickor hann gömma sig bakom någon form av vägg i ett pentry. Från sitt gömställe kunde de höra hur föräldrar och släktingar mördades, säger Björn Sundeby.

Rösten bär knappt när han försöker sätta ord på det faktum att sammanlagt omkring 800 000 människor dödades.

– De slog ihjäl sex personer i minuten, säger han.

Vägen tillbaka

Sundeby vill i sin bok också ge sin bild av dagens Rwanda. Om försoningsarbetet efter folkmordet, den unga befolkningen och den ekonomiska tillväxten.

När han kom till Rwanda för första gången 2017 blev han imponerad över att levnadsstandarden på flera sätt var högre än han förväntat sig.

– Jag kom till ett land med asfalterade vägar. Det var rent och snyggt. Plast var till exempel förbjudet, berättar Björn Sundeby.

Minnesstunder för att hedra de som dog i folkmordet har de senaste dagarna hållits på flera håll världen över. När Rwandas ambassad i Stockholm håller sin minnescermoni under onsdagen är Björn Sundeby en av 150 personer på plats.

Fakta: Folkmordet i Rwanda

Uppskattningsvis 800 000 människor dödades under folkmordet i Rwanda våren 1994. Det leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu.

De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsier, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

Folkmordet var noga planerat, men utlösande faktor var nedskjutningen – oklart av vem – av det flygplan som dåvarande hutupresidenten Juvénal Habyarimana och hans burundiske kollega Cyprien Ntaryamira färdades i. Då hade president Habyarimana skrivit på ett fredsavtal med tutsigerillan FPR, vilket vissa såg som ett svek.

Efter tre månaders dödande störtade FPR regimen. I dag är FPR det parti som styr landet.

I december 2018 lades en fransk utredning av attentatet mot presidenten 1994 ned i brist på bevis. Utredningen inleddes 1998 på begäran av anhöriga till franska besättningsmän som var med på planet.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet