De evakuerades vid branden i Oskarshamn: ”Man blir lite skraj när det händer”

Uppdaterad
Publicerad

Olof Andersson och Britt Karlsson är två av de cirka 35 personer som evakuerades från flerfamiljshuset som brann i Oskarshamn natten mot lördagen.
– Det var chockartat, säger Britt Karlsson.

Olof Andersson och Britt Karlsson säger att de inte hann tänka så mycket när det knackade på dörren och de mitt i natten blev ombedda att lämna sina hem, men att få med sig katten var viktigt för Britt Karlsson.

I klippet ovan hör du Britt Karlsson och Olof Andersson berätta hur tankarna gick när de mitt i natten blev ombedda att lämna sina hem.

Automatiskt brandlarm

Branden i flerfamiljshuset i centrala Oskarshamn startade på vinden, räddningstjänsten lyckades begränsa branden till vindsvåningen men på våningsplanerna högst upp i huset har lägenheter rökskadats.

Det var strax efter klockan 2 som ett automatiskt brandlarm gick till räddningstjänsten och väl på plats började boende att evakueras. Totalt var det enligt uppgifter från räddningstjänsten ett 40-tal lägenheter med cirka 35 personer.

Oklart när de får flytta tillbaka

I samband med evakueringen fick boende gå till äldreboendet i närheten. Hotellrum har bokats och en del drabbade har löst boende genom anhöriga och bekanta. Under lördagen håller det kommunala fastighetsbolaget på att ordna boplatser åt alla.

– Vi håller på att se till att de får någonstans att bo tills de kan flytta tillbaka, säger Benoni Ingelsjö vd på Byggebo.

Det är oklart när de boende kan flytta tillbaka.

– Samtliga lägenheter är rökskadade, så det kommer ta ett tag innan det är sanerat, säger Benoni Ingelsjö vd på Byggebo.

Byggebo uppger under lördagen att alla drabbade har fått ett tillfälligt boende ordnat till sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer