Lessebo kommun vill vara 10 000 invånare år 2025. Foto: Johan Nilsson/TT

Att bli större – ett av kommunernas stora mål

Publicerad

Att bli större är ett av många kommuners mål, men inte bara bli större, utan också utvecklas. Det framgår av den enkät som flera av kommunerna i Kalmar och Kronobergs län svarat på.

Vägen till att växa och utvecklas går genom att göra kommunerna mer attraktiva genom utbyggda vägnät, tillgång till bredband, bra skolor och hög kvalitet i verksamheterna.

Mer än hälften av de 20 kommunerna i Kalmar och Kronoberg har valt att svara på SVT Nyheter Smålands enkät (se frågorna i faktarutan nedan).

Likartade formuleringar

Även om det skiljer i storlek och befolkningsprognoser mellan kommunerna, är inställningen att göra kommunen attraktiv genomgående i alla svar. För Växjö kommun som ökat mycket de senaste 30 åren, så svarar man snarlikt med Hultsfred som just nu förbereder sig för en befolkningsminskning på 175 personer per år.

I svaren om varför det är viktigt att hålla uppe befolkningsunderlaget har kommunerna svarat väldigt likartat. Markaryd svarade: Det är viktigt för att kunna upprätthålla en god samhällsservice, skapa underlag för handel och andra servicenäringar i kommunen.

Vill öka antalet invånare

Emmaboda kommun har 9400 invånare. I sin framtidsplanering har man slagit fast att kommunen ska öka till 11 000 invånare år 2032.

Lessebo kommun har också satt en siffra för hur man vill växa, 10 000 invånare år 2025, att jämföra med dagens 8655.

Alvesta kommun svarade att tillgången till bostäder är en viktig faktor för att växa och utvecklas då det gör möjligt för fler personer att bosätta sig i kommunen.

God service ska ge nöjda invånare

Tingsryd skriver att nöjda invånare är ett sätt att göra dem till goda ambassadörer för kommunen. Vägen dit går över god kommunal service så att invånarna trivs. Tingsryd har under pandemin märkt av ett ökat intresse för inflyttning.

Västervik svarar att man håller kontakt med utflyttade i hopp om att de ska hålla sig informerade om hur fint det är att bo i kommunen. Man pekar även på utbildningsmöjligheter för den som vill studera.

Borgholm, som har landets äldsta befolkning, svarar att de satsar på att delårsboende ska bli helårsboende och att kommunen ska ha 11 000 invånare senast 2022.

Frågorna kommunerna har svarat på:

1. Har ni något mål att befolkningen i er kommun ska öka?

2. Hur ser det målet ut?

3. Finns det ett antal och en tidsplan för när det ska vara uppfyllt?

4. Om ni har ett mål med befolkningsökning – vad gör ni för att nå det målet?

5. Varför är det viktigt med ökad befolkning?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.