Rolf Wimhed, ordförande i Civilförsvarsförbundet Kronoberg tillsammans med Lena Magnusson och Annica Tengkvist från frivilliga Bilkåren och Patrik Itzel, Lessebo kommuns säkerhetssamordnare. Foto: Privat

Tio skrev på för att ingå i Lessebos civilförsvar

Publicerad

Det blev en lyckad rekryteringskampanj när Civilförsvarförbundet under tisdagskvällen höll öppet möte i Folkets hus i Hovmantorp. Tio personer kommer efter ikväll att utbilda sig för att ingå i kommunens frivilliga resursgrupp, i händelse av krig eller krissituation.

Fler civila behövs i totalförsvaret – både vid händelse av krig, naturkatastrofer eller andra krissituationer. Det anser Civilförsvarförbundet som under ett öppet möte på tisdagskvällen försökte rekrytera fler frivilliga till Lessebo kommuns FRG, frivilliga resursgrupp.

Målet är att få ihop totalt fyrtio personer som ska ingå i gruppen i Lessebo, och Civilförsvarsförbundets ordförande Rolf Wimhed var nöjd med kvällens tillströmning till Folkets hus.

– Tio personer skrev på avtal för utbildning. Vi har ju tre orter till i kommunen som får besök så det ser bra ut att få till fyrtio nya och ställa upp och utbildningar kan igångsättas, säger han.

Gratis kurser

Åtagandet innebär att man får gå gratis kurser i bland annat hjärt- och lungräddning med defibrillator och hur kommunens krisberedskap och krisstab fungerar – men också viktig hemkunskap och livsmedelslära och knep att ta till om mat, vatten och elektricitet saknas.

När en kris kommer ska dessa personer vara redo att stötta upp.

– Men det är också en livserfarenhet man får genom att vara en hjälpande person. Personligen ser jag det som en möjlighet att också utveckla sig själv, säger Rolf Wimhed.

Totalförsvarsövning 2020

Tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har Civilförsvarsförbundet tagit fram konceptet FRG, kommunens frivilliga resursgrupp.

Nästa år hålls en stor totalförsvarsövning i Sverige där också de civila krafterna ska sättas på prov. Det är både inför den och kommande kriser som Civilförsvarsförbundet nu samlar frivilliga.

– Sverige är som Sverige är. Vi har stått utanför krig i många år, så vi försöker lära människor att ta ett eget ansvar och hjälpa till, säger Rolf Wimhed.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer