Riksdagsledamöterna Anders Åkesson (C) och Monica Haider (S) beklagar att regeringen nu fallit. Foto: SVT

Lokala riksdagsledamöterna: ”Cirkus utspelas i Sveriges riksdag”

Uppdaterad
Publicerad

”Djupt olyckligt”, ”olustigt”, ”väldigt onödigt” och ”väldigt tråkigt”. Så reagerar lokala riksdagsledamöter för C och S på att regeringen nu fallit.

För första gången någonsin har en svensk statsminister röstats bort i en misstroendeomröstning, och regeringen därmed fallit. Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna stödde alla Sverigedemokraternas misstroendeväckande och 181 ledamöter röstade för att avsätta Stefan Löfven.

–  Jag tycker det är djupt olyckligt att vi mitt under en pågående pandemi får se den här cirkusen utspelas i Sveriges riksdag, på en sakfråga som dessutom har stort parlamentariskt stöd, säger Anders Åkesson (C), riksdagsledamot för Kalmar län.

Monica Haider (S), riksdagsledamot för Kronobergs län, är inne på samma spår.

– Det känns ju väldigt tråkigt och väldigt onödigt, med tanke på den situation Sverige är i, med både pandemi och ekonomisk kris.

Aldrig aktuellt att gå V till mötes

Regeringen faller eftersom januaripartierna inte gått med på Vänsterpartiets krav att stryka punkt 44 i januariöverenskommelsen, om fri hyressättning vid nybyggnation. Men att ge efter för Vänsterns krav var aldrig aktuellt, enligt Anders Åkesson.

– Jag tror inte V:s aptit stannat vid punkt 44, utan hade man fått smak på att man kunde plocka i det här avtalet likt ett småländskt smörgåsbord, så hade man fortsatt. Därmed hade det inte funnits ett avtal.

– Jag skulle inte vilja påstå att vi varit naiva. Vi har försökt göra vad vi kan för att lösa upp den här situationen, men det har vi inte lyckats med, tyvärr, konstaterar Monica Haider.

Nu väntar antingen extraval eller nya talmansrundor. Stefan Löfven har en vecka på sig att bestämma sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.