Missnöjda Silverdalsbor vill inte vänta längre på att en ny gång- och cykelväg ska byggas. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

De kräver gång- och cykelväg i Silverdalen

Uppdaterad
Publicerad

Boende längs väg 129 arrangerar en demonstration och kräver att en gång- och cykelväg byggs en gång för alla genom Silverdalen i Hultsfreds kommun.

Missnöjda Silverdalsbor som bor längs med Storgatan är oroliga för att den ökande tungtrafiken genom orten ska skörda sina första offer.

– Det är otroligt mycket trafik i omlopp genom samhället, men än på pappersbruket MoDos tid. På vintern är det mörkt och det finns inga marginaler längs vägen när snön ligger. Barn kan skadas och jag har själv varit med om att få hoppa undan ett flertal gånger, säger Sofie Ekeberg, en av initiativtagarna till demonstrationen.

Redan i oktober 2011 vädjade boende om att gång- och cykelvägen skulle byggas. Plankarta med bestämmelser, planbeskrivning samt fastighetsförteckning från 1996 skickades till kommunen. Men bygget drog aldrig igång.

”De har sagt att de ska ta upp det här men det händer ingenting”, säger Sofie Ekeberg, en av initiativtagarna till dagens manifestation. Foto: Jan-Eric Lundberg

Under tisdagen, nästan sju år senare, kallar missnöjda Silverdalsbor till en manifestation för att visa att man väntat nog för länge. De vill ha en gång- och cykelväg genom Silverdalen och på sikt ända vägen fram till Hultsfred.

– Kommunen har sagt att de ska ta upp det men det händer ingenting. Vi samlas vid brandstationen och hoppas på att gamla som unga kommer att delta för att visa att nu har vi fått nog och det är vår tur att prioriteras. säger Sofie Ekeberg.

Kommunen: bygget startar 2020

Förra året tog kommunfullmäktige beslut om att en ny gång- och cykelväg ska byggas.

– I budget för år 2020 har vi avsatt pengar för byggnation av cykelvägen. I år eller i nästa år kommer en detaljplan att begäras av kommunstyrelsen, säger Jens Karlsson, avdelningschef för Gata/park-avdelningen i Hultfreds kommun.

– Jag antar att de känner till att detta beslut finns. De vill nog trycka på politiken inför valet för att tidigarelägga byggnationen, säger Jens Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.