Ett oväntat arv ska förändra kyrkan i Viås. Men det är inte så lätt, säger prästen Linda Berglund. Se henne i klippet. Foto: Olof Peterson/SVT

De okända miljonarven i Växjö – som ger kyrkorna huvudbry

Uppdaterad
Publicerad

Två församlingar i Växjö stift har den senaste tiden fått miljonbelopp i arv. Men att göra av med de stora summorna är inte så lätt som man kan tro.

– Många har åsikter om de här pengarna, säger Linda Berglund i Sjösås församling.

Det var ett oväntat samtal från en advokat som kallade pastoralchefen till en bouppteckning. Väl där fick han veta att Viås Kyrka, eller Sjösås nya kyrka som den egentligen heter, har fått ett arv på en miljon – från en anonym person.

– När vi fick veta att det var en miljon blev vi lite chockade men glada, säger prästen Linda Berglund.

Församlingen tolkar gåvan som att den ska gå till själva kyrkobyggnaden – men att göra en ombyggnad för en miljon på en kyrka från 1865 går inte i en handvändning. Och hur de ska användas är alla inte överens om.

Se mer om planerna för miljonarvet i klippet ovan.

Tre miljoner söker behövande

Ett par mil bort ligger Tolg kyrka – där har prästen ett liknande ”problem”. För ett par år sedan fick församlingen ett arv från en kvinna som levt i området för nästan 100 år sedan.

Ingen i församlingen kände till hennes existens innan arvet kom.

Pengarna, närmare tre miljoner, ska gå till behövande familjer i församlingen. Men att hitta mottagare har inte varit helt lätt, och under pandemin har det blivit ännu svårare att nå ut till de behövande.

– Jag hade aldrig trott att tre miljoner skulle vara ett problem, säger diakonen Thorsten Tiedt.

Se mer i klippet nedan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.