Martin Unell, kommunekolog i Växjö kommun: ”Det känns verkligen som en framgång”. Foto: SVT

Växjös oklippta gräsmattor har gett resultat

Uppdaterad
Publicerad

De cirka 20 gräsmattor som Växjö kommun låtit bli att klippa under sommaren har gett resultat. Syftet var att gynna den hotade biologiska mångfalden genom att låta gräset växa på flera platser och nu har ängsprojektet visat resultat.

– Vi ser att örterna har blommat rikligt under säsongen med blåklockor, prästkragar och andra ängsblommor. Blommorna har i sin tur dragit till sig pollinerande insekter som humlor, blomflugor och fjärilar, säger Martin Unell som är kommunekolog i Växjö kommun.  

Visar på återhämtning

Efter förra sommarens torka missgynnades särskilt fjärilarna men de oklippta gräsmattorna har visat en återhämtning av dessa menar kommunekologen Martin.  

 – På de oklippta ytorna ser vi absolut fler fjärilar än på de klippta. Nu kommer lite guldvingar och blåvingar men vi får vänta och se om det kommer några av de ovanligare arterna också. Men faktum är att det finns gott om humlor och det är positivt, även för folk med trädgårdar som kan ha nytta av att det kommer pollinatörer till jordgubbarna och äppelträden, säger han. 

Ängsprojektet är inget nytt, det har testats av flera kommuner i landet. I bland annat Västervik, Borgholm och i Kalmar har man provat att låta gräsmattorna blomma.

Vill fortsätta projektet

Från och med slutet av augusti till början av september kommer gräsmattorna att klippas och kommunekologen Martin Unell hoppas på att man kommer att kunna driva projektet nästa sommar igen.  

 – Vi har inte bestämt hur vi ska göra nästa år men vi vill gärna fortsätta. Det känns verkligen som en framgång, säger han.  

Som förväntat när projektet drogs igång av kommunen, kom det lite klagomål från växjöborna, men det gällde främst långgräsytorna där mycket maskrosor växer. På de örtrika ängarna har det däremot varit lite klagomål under sommaren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.