Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu ska plasten i havet spåras Foto: SVT

De ska ta reda på varifrån havsskräpet kommer

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen samlades det in plast och annat skräp i Oskarshamns hamn. Initiativet är ett samarbete mellan flera olika myndigheter för att kartlägga skräpet.

– Vi letar efter plast, skräp helt enkelt. Det är ett stort problem i alla hav och något vi måste titta på, säger Henrik Linnarsson.

Han är länsstyrelsens projektsamordnare för den plastinventering som nu genomförs av hav och öar utanför Oskarshamn. Syftet är att få en bild av vilket skräp som finns i vattnet och vart det kommer ifrån.

Mjölkpaket från Irland och Polen i vattnet

– Jag har hittat mjölkpaket från både Irland och Polen, säger Tim Ekstam, miljökontrollant vid hamnsaneringsprojektet i Oskarshamn.

Tim Ekstam samlar in skräp även på fritiden då han är ute och paddlar kajak. 

– Det värsta jag har hittat var ett hjortkranium som satt fast i fiskenät i ett träd. Den hade troligtvis svultit ihjäl där, säger han.

Skräpinsamlingen är ett pilotprojekt i länsstyrelsens regi. Målsättningen är att hitta bra lösningar för att hantera skräpet i vattnet och på sikt få med sig fler hamnar i och utanför länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer