Caroline Ryding från Norrköping blev vittne när en björn slogs ihjäl på Ölands djurpark. Foto: SVT

”De slog ihjäl björnen med en kofot”

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans med P4 Kalmar kan Smålandsnytt avslöja att djurhållningen på Ölands djurpark har stora brister. Det handlar både om djur som blivit ihjälslagna och om djur som dött för att veterinär inte tillkallats.

En av dem som har arbetat på parken och som nu väljer att berätta är Caroline Ryding från Norrköping.

-Det var verkligen som att man tog ut dem för sommarvisning och sedan var det inte djur längre, utan de var bara någonting, ett objekt som man inte skötte om, berättar Caroline Ryding.

Brist på foder

Caroline Ryding berättar om trånga burar, om brister i djurens foder som gjorde dem felnärda och till och med sjuka och om att de anställda var alldeles för få.

-När jag kom tillbaka efter helgen kunde det hända att djuren var helt utan mat och vatten, säger hon.

Slog ihjäl näsbjörn

Flera andra tidigare anställda berättar också om att djurparken ofta av ekonomiska skäl undviker att tillkalla veterinär när något djur blir sjukt. Caroline Ryding berättar bland annat att djur har avlivats på fel sätt. Särskilt minns hon en näsbjörn.

-Den här björnen, den var sjuk tror jag, men de slog ihjäl honom.

SVT: Med vad?

-Med ett slagträ… eller en kofot, och det vi fick höra efteråt var att vi inte fick berätta för veterinären. Detta är ju något som veterinären ska göra, man får inte slå ihjäl så här stora djur, säger Caroline Ryding.

Ingen kommentar från djurparken

I ett mejl till Smålandsnytt skriver djuparkens ägare Barbro Hägg att hon inte vill kommentera uppgifterna.

Länsstyrelsen som har tillsynsansvar för djurparken har gjort flera föranmälda inspektioner, men de har då inte hittat några allvarliga fel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Ölands djurpark

Mer i ämnet