Sanne Joosten, Ellinor Brandt och Louise Falk. Foto: SVT

Studenterna: ”Skolan uppmanar oss att anmäla kränkningar”

Uppdaterad
Publicerad

Ellinor Brandt, Louise Falk och Sanne Joosten är alla tre blivande sjökaptener och pluggar på sjöfartshögskolan i Kalmar.

De har alla varit ute på praktik ombord och säger att skolan var tydlig med vad som gäller vid trakasserier.

– Lärarna har varit noga med att säga att om det har det hänt något så ska vi berätta om det. Men jag känner inte att vi tjejer har fått någon mer information inför praktiken eller inför något annat, mer än vad de andra i klassen fått, säger Sanne Joosten.

– Mer än då att det finns stöd när man kommer hem, säger hon.

”Nu finns det en handlingsplan”

Det var för snart tre år sedan som Sjöfarthögskolan i Kalmar skakades av en berättelse om grova sexuella trakasserier. Att skolan nu vill att studenterna ska anmäla alla former av kränkningar som de kan ha råkat ut för känner de tre blivande sjökaptenerna till.

– Ja, där är skolan väldigt tydlig. De påpekade det flera gånger innan vi åkte ut på praktiken, man kände att man var trygg när man väl åkte ut, måste jag säga, säger Louise Falk.

Tror du att det är svårt att som student anmäla en kränkning?

– Ja, men det tror jag handlar om naturen av vad det är vi pratar om. Det är svårt vart man än är att prata om det, säger Ellinor Brandt som går sista året på sin utbildning.

– Skolan har ju gjort en del för att försöka motverka att något händer och speciellt om det händer, vad man gör då. Jag vet inte hur det såg ut tidigare, men nu finns det ju en handlingsplan och även utbildning, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.