Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De vill ha dina gamla semesterbilder för film om Ölands turism Foto: Hanna Nilsson/ SVT

De vill ha dina gamla semesterbilder – för film om Ölands turism

Publicerad
Turismen på Öland ska skildras i en ny dokumentärfilm. Nu efterlyser filmarna bakom projektet privata semesterfilmer och bilder från alla som någon gång semestrat på ön.

– Är det någon som sitter med gamla Super 8-filmer eller bilder så är vi oerhört tacksamma för att få tag i dessa, säger Sven Ekberg, en av männen bakom filmen.

Dokumentären är tänkt att avhandla ett helt sekel av Ölandsturism. Från tiden strax efter första världskriget fram till våra dagar.

Började med överklassen

De första skarorna av turister som kom till Öland för hundra år sedan bestod nästan enbart av dåtidens överklass.

– Då kallades det inte för turism. Istället kallade man besökarna för ”främlingarna”, berättar Sven Ekberg.

På den tiden var kurorten Borgholm det stora dragplåstret och eliten kom för att ta del av den, som man ansåg, välgörande luften.

– Den riktiga turismen startade lite försiktigt med semesterlagen 1938, då vanligt folk fick tolv dagars betald semester, berättar Sven Ekberg.

Genombrott efter andra världskriget

Det var dock först efter andra världskriget, när bilen gjorde entré på bred front, som turismen till Öland blev riktigt stor och campingplatser, vandrarhem och pensionat började dyka upp. Initialt sov folk i tält med halm som liggunderlag.

– Det har skett en fantastisk utveckling från den tiden fram till dagens husbilar som i princip innehåller allt som finns i en modern villa, säger Sven Ekberg.

Bakom dokumentären står även fotografen Kåre Persson och författaren Johan Theorin. Filmen beräknas ha premiär hösten 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Borgholm

Mer i ämnet