Kommunpolitiker tvekar om att styra ihop med Sverigedemokrater. Foto: TT

Flera M-politiker öppna för SD-samarbete

Uppdaterad
Publicerad
I förra veckan öppnade M-ledaren Anna Kinberg Batra (M) dörren till samtal och samarbete med Sverigedemokraterna. En förändrad hållning som både välkomnas och ses som en omöjlighet ute i de småländska kommunerna.

– Vi i Alliansen har redan ett bra samarbete med Miljöpartiet. Att i framtiden söka stöd för att regera ihop med SD har jag inga planer på, säger Anna Tenje (M), kommunalråd Växjö. 

– Att styra ihop med dem är inte aktuellt inte för oss heller. Men att diskutera är en självklarhet. Den förändringen från ledningen är välkommen, säger Peter Lilja moderat i kommunstyrelsen i Nybro. 

”Går inte ignorera”

– Man måste konstatera att det inte går ignorera att så många röstar på dem. I vissa av våra valdistrikt röstade var femte väljare på SD. Prata med dem kan man ju göra. Sedan tycker jag inte om deras resonemang i många frågor, säger Sonja Emilsson (M), ledamot i kommunstyrelsen i Älmhult.

I Västervik finns styrs kommunen av de rödgröna som är i majoritet. Moderaterna samtalar och samarbetar i vissa frågor både med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

– Jag ser inget dramatiskt med det, säger Harald Hjalmarsson (M) som är oppositionsråd i Västervik.

Dörren är stängd

När Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson (SD) besökte Växjö i onsdags kretsade mycket om Batras utsträckta hand till partiet. Åkesson berättade att moderata lokalpolitiker nu hör av sig och vill samarbeta. 

– De har hela tiden velat prata med oss men inte fått det av ledningen. De ser utspelet som att det är okej att föra samtal med oss. Vi kommer att se mer sådant framöver, berättade han då för SVT Nyheter Småland. 

– Om jag var Jimmie Åkesson skulle jag också målat upp den bilden. Det ligger i hans intresse. Men den bilden känner inte jag igen. Jag ser istället ett stort intresse bland medlemmar att Alliansen ska vara tydliga på att vi vill regera tillsammans, säger Anna Tenje.  

Så dörren mot Sverigedemokraterna kommer inte öppnas mer nu än tidigare?  

– Nej. Det skulle jag vilja påstå att den inte kommer, avslutar Anna Tenje. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

M öppnar för att fälla regeringen

Mer i ämnet