Kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S) och kommunfullmäktiges ordförande Kjell Magnusson (C) ser olika på digitala möten. Foto: SVT

Politikernas sista distansmöte – så har coronan påverkat demokratin

Uppdaterad
Publicerad

Måndagens kommunfullmäktigemöte i Mörbylånga var digitalt och via distans. Framöver är det återigen att titta sina kollegor i ögonen utan filter.

SVT bad två av Mörbylångas mest profilerade politiker reflektera kring hur demokratin har påverkats under coronaåren utan fysiska möten. 

Två av demokratins främsta företrädare i Mörbylånga kommun, kommunfullmäktiges ordförande Kjell Magnusson (C) och kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S) ser lite olika på saken. 

Matilda Wärenfalk är något mer positiv i tankarna kring möten på distans och digitala pandemilösningar än vad Kjell Magnusson verkar vara. 

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Många drar sig kanske för att engagera sig politiskt. Och då kan det vara positivt att man ändå kan delta från hemmet eller arbetsplatsen och inte behöva förflytta sig rent fysiskt, säger Matilda Wärenfalk (S).

Snabba kallelser

Hon ser att pandemin har fört med sig saker som man kan bära med sig framgent. 

– Det går snabbt att kalla till ett kort avstämningsmöte. Folk kan vara med oavsett var de befinner sig, säger Matilda Wärenfalk. 

Hon menar att det finns värdefulla slutsatser och erfarenheter för framtiden. 

– Jag varken tror eller vill att vi ska gå tillbaka till exakt som det var tidigare. Men vi behöver träffas också – det är en stor del av det politiska arbetet, säger Matilda Wärenfalk.

”Slår det digitala alla dagar”

Ordföranden för kommunfullmäktige i Mörbylånga är något mer skeptisk i sin analys, och menar att det fysiska mötet slår det digitala alla dagar i veckan. 

– Det förtar en del av styrkan i mötena att inte kunna träffas fysiskt. Man tappar en social dimension och det blir inte samma dynamik i arbetet, säger Kjell Magnusson (C), ordförande i kommunfullmäktige. 

Att människor inom politiken återigen kan mötas fysiskt menar han också har betydelse för beslutskraften. 

– Det här med personkemi är rätt viktigt. Och personkemi får man inte genom att titta på varandra genom en skärm, säger Kjell Magnusson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet