Under onsdagen bekräftades det första fallet av coronavirusets deltavariant i Kalmar län. Foto: TT Bild

Första fallet av deltavarianten i Kalmar län bekräftat

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen bekräftades det första fallet av coronavirusets deltavariant i Kalmar län och ytterligare ett misstänkt fall utreds.
– De två fallen hänger inte ihop vad det verkar, men vi får se var vi hamnar i smittspårningen. Vi har inte hela bilden ännu, säger Arsène Nzobandora, biträdande smittskyddsläkare i Region Kalmar län.

Både det bekräftade fallet och det misstänkta fallet provtogs den 16 juni, men på två olika orter i länet.

– Det är inte förvånande att vi fått hit deltavarianten när det finns smitta i angränsande regioner, så vi har varit förberedda. Det här ändrar inte något i hur vi arbetar, men det gäller att man inte slappnar av utan att man fortsätter smittspåra och isolera fort så att vi kan bryta smittspridningen, säger Arsène Nzobandora.

Ser flera utbrott efter studenten

I Region Kalmar län har smittskyddet fått signaler om en ökad smittspridning i samband med studentfirande, privata tillställningar och aktiviteter efter jobbet den senaste tiden.

– Smittspridningen har börjat röra på sig och därför är det viktigt att vi skickar några prover per utbrott till sekvensering för att se vilket coronavirus det rör sig om, säger Arsène Nzobandora och fortsätter:

Biträdande smittskyddsläkaren Arsène Nzobandora i Region Kalmar län är inte förvånad över att det första fallet av deltavarianten nu bekräftats i länet. Foto: Ida Svensson/Arkiv

– Så har vi arbetat en tid och fortsätter med det. Vi har flera prover ivägskickade nu och väntar på provsvar i slutet av veckan.

Uppmanar till försiktighet i midsommar

För att förhindra smittspridningen uppmanar den biträdande smittskyddsläkaren länsinvånarna att vara försiktiga och hålla avstånd.

Det är viktigt att man tänker inför midsommar att det inte är över, att man begränsar sina kontakter och håller avstånd så att vi begränsa smittspridningen. Blir det en ökad smittspridning kanske restriktionerna inte kan lättas som planerat, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer