En av de större målningarna på utställningen är gjord av Wena från Växjö och Marvel från Malmö. Foto: Richard Söderberg

Kontroversiell gatukonst flyttar in i finrummet

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin gör graffitin entré på Växjö konsthall. Här kommer gatukonstnärer från hela landet att måla mitt framför besökarnas ögon.

Graffitin har varit en kontroversiell konstform som det debatterats om ända sedan dess uppkomst under 1960-talets mitt fram till idag.

– Vi har skyldighet att visa det som händer i vårt samhälle och det som händer i konstform, säger Filippa de Vos som är chef på Växjö konsthall.

Medverkare från hela landet

I utställningen ”Why graffiti” medverkar gatukonstnärer från hela landet som har målat direkt på flera av konsthallens väggar och fönster.

Verken är skapade av bland annat Boys Crew, Marvel, Wena samt Spinneriet Urban-konst som är en utbildning på Glokala folkhögskolan i Malmö.

– Utställningen kommer att förändras under sommaren, vi har bjudit in flera konstnärer som kommer att måla över de målningar som är gjorda

Isak Burström håller på att färdigställa sin målning. Foto: Richard Söderberg

vid premiären, det är en levande utställning, säger Filippa de Vos.

Olika teman

Det bjuds på fotoutställning samt filmvisning. En av väggarna kommer att prydas med 72 olika citat från olika graffitikonstnärer om varför de håller på med konstformen.

Här är några av dem:

”Om jag ska vara ärlig tror jag att graffitin räddade mitt liv. Utan den hade jag nog tagit livet av mig nu”.

”Jag målar för att väcka folk, för att få folk att reagera, för att skapa opinion, för att det här samhället är sjukt”.

”Det är trist med grå betong”.

– Graffitin är en gigantisk konstform över hela världen, kulturen i sig är väldigt öppen och det är lätt att skapa kontakt med människor som är

Jens Lindqvist står på stegen och färdigställer konstverket ”Interrail”. Foto: Richard Söderberg

aktiva inom den, säger Jens Lindqvist som är lärare på Spinneriet Urban konst.

Väcka debatt

Från graffitins födelse där huvudfokus låg på att sprida sitt namn eller ”tag” med stora färgsprakande målningar har konstformen varit levande och ständigt utvecklats.

– När man sätter graffitin i en annan miljö än på gatan, så kanske besökaren här på konsthallen kommer till insikt om att det inte bara handlar om att måla bokstäver, själv håller jag inte på med den traditionella graffitin utan mer gatukonst i olika figurativa former, säger Emma Jakobsson.

Det bjuds på en fotoutställning av graffitikonstnären ”Marvel”. Foto: Richard Söderberg

Trots att konstformen är kontroversiell samt att konsthallens väggar och glasfönster kommer prydas av graffitikonstnärernas verk är det inget som skrämmer chefen på konsthallen.

– Jag har legat sömnlös av oro på nätterna om att hålla en sådan här utställning och vilka reaktioner den kommer att skapa. Men sedan insåg jag att det är ju just det konsthallen ska vara till för, att väcka debatt och provocera. Samtidigt finns vi här för att möta besökarens åsikter och reaktioner, säger Filippa de Vos.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.