Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu är det officiellt vår i de södra delarna av Sverige, och många platser fick ingen meteorologisk vinter alls. Foto: SVT

Våren är redan här – blev aldrig någon vinter i delar av Småland

Uppdaterad
Publicerad

Den 15 februari, tidigaste möjligaste datum, blev det meteorologisk vår i Götaland och södra Sveland. På sina håll, bland annat i Småland, har det dessutom övergått direkt från höst till vår.
– Det är ett ganska stort område som inte har fått någon meteorologisk vinter, förklarar Nitzan Cohen, meteorolog på SVT.

Sju dygn på raken med en medeldygnstemperatur på över noll grader – det krävs för att man ska kunna kalla det meteorologisk vår. Först på söndag har det gått sju dagar, men prognosen säger att det inte ska bli kallare och därför antar meteorologerna redan nu att man kan slå fast att det blev vår i södra Sverige den 15 februari.

I år har den meteorolgiska vintern uteblivit i delar av södra Sverige. Den vänstra bilden är tagen i Kalmar den 18 februari. Foto: Elisabeth Andersson(tittarbild)/SVT

Längs kuststräckorna i syd, till exempel delar av Småland, samt i närheten av Vättern och Vänern, gick det alltså direkt från meteorologisk höst till meteorologisk vår.

– Det är ganska ovanligt. Våren är ungefär en månad tidig på många platser, säger Åsa Rasmussen, som också är meteorolog på SVT.

Vårens normala ankomst enligt referensåren 1961-1990. Foto: SVT Grafik

För att det ska räknas som meteorologisk vinter ska det ha varit en dygnsmedeltemperatur på under noll grader, fem dagar i rad.

Kan bli åska i helgen

Hur blir vädret närmsta dagarna?

– I helgen ser det ut att bli regn och blåst i södra Sverige. På höglandet kan det bli inslag av snö, men det blir troligtvis bara slask som försvinner, säger Åsa Rasmussen.

– På lördagen kan det komma någon åskknall. På söndagen fortsätter det troligtvis blåsa, man kan se få en glimt av solen och lite skurar.

I Småland väntas dagstemperaturerna i helgen ligga mellan 6 och 8 grader.

Meteorologisk vår

Visa

• Sju dygn på raken där varje enskilt dygn måste ha en medeltemperatur över 0 grader.
• Tidigaste möjliga datum för vårens ankomst är den 15 februari.
• När villkoren uppfyllts räknas datumet för det första av de sju dygnen som vårens ankomst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer