– Underlaget till beslutet om avveckling tycker vi är bristfälligt och förfarandet är därför inte rättssäkert, säger Frida Hall Sundqvist (C) i Uppvidinge. Foto: SVT.

Politisk strid om gymnasieskola blossar upp – beslut om avveckling överklagas

Publicerad

Kommunens beslut att avveckla gymnasieskolans nationella program uppfyller inte kommunallagens krav på beredning och bryter dessutom med sitt ansvar gentemot eleverna, enligt oppositionspartierna.

– Underlaget till beslutet om avveckling tycker vi är bristfälligt och förfarandet är därför inte rättssäkert, säger Frida Hall Sundqvist (C) i Uppvidinge.

Uppvidinge kommunfullmäktige beslutade 26 november att avveckla gymnasieskolans nationella program.

Centerpartiet, Landsbygdspartiet och Sverigedemokraterna i Uppvidinge överklagar nu beslutet gemensamt till Förvaltningsrätten i Växjö.

”Anledningen är att beslutets legitimitet behöver prövas då kommunallagens krav på beredning som syftar till att beslut ska tas på riktiga och ekonomiskt försvarbara grunder inte är uppfyllt”, skriver oppositionen i ett pressmeddelande.

Den andra delen i överklagandet gäller de elever som meddelats att pågående utbildning upphör. ”Kommunens ansvar för sina gymnasieelever är obestridligt och att avbryta pågående utbildning ser vi som ett kontraktsbrott”.

– Eleverna ska få fortsätta en påbörjad utbildning och enligt skollagen anser vi att det finns brister och detta vill vi att Förvaltningsrätten tar ställning till, säger Frida Hall Sundqvist (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.