Den vita eken var världsunik. Till vänster en bild medan den ännu levde. Nu är den död. Foto: Anna Jensen

Den unika albinoeken är död

Publicerad

Den unika vita ek som planterades av några fritidselever i slutet av mars i år i Uppsala, och som sedan flyttades till en forskare vid Linnéuniversitetet i Växjö, är död. Den så kallade albino-eken väckte stor uppmärksamhet hos forskare när nyheten om den kom.

I början av sommaren tog sig forskaren Anna Jensen vid Linnéuniversitetet till Uppsala för att ta hand om eken. Den 13 centimeter höga eken har sedan dess ”bott” hos henne.

– Den är superovanlig. Jag har pratat med kollegor i USA och de har aldrig sett något liknande, sa Anna Jensen i början av juni.

När SVT Nyheter Småland når henne igen en månad senare möts vi av dystra besked.

– Den är tyvärr inte i livet längre. Den levde flera månader och vi trodde från början faktiskt inte att den skulle klara sig så länge, säger forskaren Anna Jensen.

Vill veta varför eken var vit

Redan i början av sommaren flaggade Anna Jensen för att eken inte mådde bra och nu är den alltså död.

Anna Jensen och hennes kollega Diana Eckert tog tidigt en mängd prover från eken. Forskarna ville bland annat få svar på varför eken var vit. Svaren på dessa prover är dock inte klara ännu.

I sin kamp för att rädda eken ympande forskarna den vita eken på en vanlig grön ek. Forskarna försökte helt enkelt plantera in en del av den vita eken på den gröna eken.

Hade det försöket lyckats hade åtminstone en del av den vita eken levt vidare. Men försöket misslyckades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet